Ako sa správať na začiatku tehotenstva: 9 tipov, čo nerobiť v prvých týždňoch tehotenstva

Práve ste zahliadli tie dve vytúžené čiarky na tehotenskom teste, ale v tom momente sa vám zatmelo pred očami, čo to vlastne znamená? Zrazu sa objavuje toľko otázok! Ako sa správať na začiatku tehotenstva? Čo môžem a čo radšej nie? Čo na začiatku tehotenstva nejesť? Akým aktivitám sa vyhnúť a na čo si dať pozor na začiatku tehotenstva, aby som neohrozila seba ani bábätko? V tomto článku sa dozviete všetky potrebné informácie pre prvé týždne tehotenstva!

tehotensky-test

Obsah

Telesné zmeny, ktoré vás čakajú v prvých týždňoch tehotenstva

Tehotenstvo je obdobie významných telesných zmien, ktoré ovplyvňujú ako fyzický, tak emocionálny stav budúcej mamičky. Počas deviatich mesiacov poskytuje vaše telo útočisko tomu malému bezbrannému tvorčekovi, dodáva mu výživu a stará sa o vylučovanie jeho odpadových látok. Zároveň sa vaše telo musí pripraviť na náročný fyzický výkon – pôrod.

Aké zmeny vás môžu stretnúť počas prvého trimestra (t.j. prvých 13 týždňov tehotenstva)?

  • Únava a zvýšená potreba spánku: Telo intenzívne podporuje rast plodu, čo vyžaduje veľa energie. Na vine sú hormonálne zmeny, hlavne zvýšenie hladiny progesterónu.
  • Nevoľnosť a zvracanie: Až 80 % tehotných žien zažíva „ranné“ nevoľnosti, ktoré však vo väčšine prípadov nie sú vôbec izolované iba na obdobie rána, ale na celý deň. [1] Aj tieto problémy sú často spôsobené hormonálnymi zmenami a obvykle odoznievajú po prvom trimestri.
  • Zmeny v prsiach: Prsia sa môžu stať citlivejšími, zväčšenými, celkovo ťažšími a môžu sa na nich rozšíriť žilové kresby. Oblasti okolo bradaviek, tzv. dvorce, môžu stmavnúť.
  • Častejšie močenie: Maternica sa pomaly zväčšuje a ostatné orgány v malej panve sa tomu musia prispôsobiť. Zároveň sa v panve zvyšuje prietok krvi. Tieto faktory môžu nútiť ženu k častejším návštevám toalety. 
  • Tráviace ťažkosti: Ako sú napríklad pálenie záhy alebo zápcha.
  • Citlivejší čuch a nečakané chute: Mnoho žien si všíma, že sú citlivejšie na pachy a môžu mať zmenené chuťové preferencie alebo dokonca averzie k určitým jedlám.
  • Emocionálne zmeny: Tehotenstvo je hormonálna horská dráha, a preto môže byť tiež ovplyvnená nálada a psychický stav. Vplyvom hormónov sa môžete stať citlivejšou, podráždenou alebo náladovou.

stastni-rodice

Čo jesť a nejesť na začiatku tehotenstva?

Nedostatočne tepelne upravené mäso a vajcia

Vyhýbajte sa tatarskému bifteku, sushi so surovým rybím mäsom alebo krvavým steakom. Nedostatočne tepelne upravené mäso môže obsahovať škodlivé baktérie, ako je E. coli a salmonela, ktoré môžu spôsobiť ťažké infekcie a ohroziť vývoj plodu.

Ani domáca majonéza, nedopečené cestá alebo vajíčka namäkko nie sú vhodnou voľbou, môžu tiež obsahovať salmonelu.

Nepasterizované mliečne výrobky

Zrejúce syry ako je brie, camembert alebo gorgonzola, rovnako tak aj ďalšie mliečne výrobky z nepasterizovaného mlieka, by do jedálnička tehotnej ženy patriť nemali a zastupujú tak ďalšiu skupinu potravín, čo nejesť na začiatku tehotenstva. Môžu totiž obsahovať listerie, ktoré môžu spôsobiť závažnú infekciu a viesť k potratu, predčasnému pôrodu alebo ďalším zdravotným problémom bábätka.

jidlo-nevhodne-v-tehotenstvi

Vysokoortuťnaté ryby

Ryby, ktoré majú vo svojich tkanivách tendencie kumulovať ortuť, ako sú napr. mečúň, makrela alebo tuniak obyčajný, tiež predstavujú určité zdravotné riziko. Ortuť je silný neurotoxín, ktorý môže negatívne ovplyvniť vývoj nervovej sústavy, prispieť k abnormálnemu rastu a vývoju plodu, prípadne k trvalým následkom, ako sú napríklad poruchy správania, nesústredenosť alebo problémy s pamäťou. Ortuť tiež negatívne pôsobí na kardiovaskulárny systém.

Alkohol

Alkohol je v tehotenstve úplne neprijateľný, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Ľahko prechádza cez placentu do krvného obehu plodu, ktorý ešte nemá plne vyvinutý vlastný metabolický systém a nemôže tak alkohol efektívne odbúrať. To vedie k jeho hromadeniu a následným toxickým účinkom. Alkohol tiež zvyšuje riziko potratu alebo predčasného pôrodu, ktorý môže mať za následok ďalšie zdravotné komplikácie pre novorodenca, ako sú nízka pôrodná hmotnosť a dýchacie problémy. 

alkohol-vino

Konzumácia alkoholu počas tehotenstva môže spôsobiť fetálny alkoholový syndróm (FAS), čo je vážne komplexné ochorenie prejavujúce sa trojicou skupín príznakov – poruchami rastu, deformitami v tvári a postihnutím centrálnej nervovej sústavy. [2]

Čo jesť na začiatku tehotenstva? 

V prvom trimestri tehotenstva dbajte na vyváženú stravu bohatú na živiny a konzumujte rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré vám poskytnú dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Pestrá strava podporuje nielen vaše vlastné zdravie, ale aj zdravý vývoj plodu.

spenat-v-tehotenstvi

Veľmi významná je kyselina listová, ktorá sa prirodzene vyskytuje v listovej zelenine (napr. v špenáte a kapuste), v celozrnných obilninách alebo v niektorých orechoch. Kyselina listová hrá rolu v prevencii vrodených chýb neurálnej trubice a jej príjem sa preto odporúča zvýšiť ešte pred samotným počatím. [3]

Počas tehotenstva je odporúčané kyselinu listovú suplementovať, pretože jej príjem zo stravy býva často nižší, ako sú počas tehotenstva nároky. Je však dôležité dbať na to, akú formu kyseliny listovej doplnok stravy obsahuje. Pre telo je totiž najlepšie využiteľná aktívna methylovaná forma kyseliny listovej, ktorá v organizme už nemusí podstúpiť žiadne ďalšie metabolické premeny a telo je schopné ju rovno využiť.

 

TIP: Prečítajte si, aké ďalšie vitamíny je dôležité počas tehotenstva užívať!

9 tipov, čo nerobiť na začiatku tehotenstva

  1. Vyhnite sa fajčeniu, a to ako aktívnemu, tak pasívnemu.
  2. Obmedzte príjem kofeínu, hraničná hodnota je 200 mg kofeínu denne, čo zodpovedá približne dvom šálkam kávy. [4]
  3. Obmedzte kontakt s toxickými látkami, ako sú rôzne chemikálie, pesticídy, rozpúšťadlá a ťažké kovy.
  4. Nepreťažujte sa fyzicky, vyhnite sa namáhavým aktivitám a nezdvíhajte ťažké bremená. Neodporúča sa začínať s novým druhom pohybu, na ktorý ste pred počatím neboli zvyknutá.
  5. Neignorujte varovné príznaky, ako je krvácanie, silné bolesti brucha, kŕče, horúčky alebo iné nezvyčajné príznaky. Sledujte sa, a ak sa stretnete s niečím nezvyčajným, kontaktujte lekára.
  6. Vyhýbajte sa saunám a horúcim kúpeľom, vysoké teploty zlepšujú prietok krvi (nielen) v panve, čo by mohlo viesť k vyššiemu riziku potratu.
  7. Neužívajte lieky bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom, niektoré môžu byť pre plod škodlivé.
  8. Nepodstupujte röntgenové vyšetrenie bez naliehavého dôvodu. Radiačné žiarenie ovplyvňuje delenie buniek, čo je zvlášť kritické počas prvého trimestra tehotenstva, kedy tento proces prebieha veľmi intenzívne. Aj keď sú dávky použité na zhotovenie obyčajného röntgenového snímku zanedbateľné, CT vyšetrenie už predstavuje významnú záťaž, ktorá by mohla bunky poškodiť. [5]
  9. Zamedzte stresovým situáciám, ktoré môžu mať negatívny dopad na vaše tehotenstvo. Stresu v tehotenstve sme venovali dokonca samostatný článok, v ktorom sa dočítate aj tipy, ako stresovú záťaž znížiť. Obávané tiež býva zľaknutie na začiatku tehotenstva, to však na bábätko žiadny vplyv nemá.

tehotna-zena-u-lekare

Chodievajte na pravidelné lekárske prehliadky

Počas prvých týždňov sa zakladajú všetky orgány bábätka a tehotenstvo je najzraniteľnejšie. Okrem úpravy stravy a vyhýbaniu sa potenciálne nebezpečným potravinám sledujte aj pravidelné kontroly u vášho ošetrujúceho gynekológa.

Prvá lekárska návšteva na potvrdenie tehotenstva bohužiaľ nenasleduje hneď po pozitívnom teste. Musíte vyčkať aspoň 6 týždňov, aby sa tehotenstvo mohlo potvrdiť ultrazvukom, najlepšie rovno aj s preukázaním srdcovej akcie plodu, posúdením počtu tehotenstiev a určením termínu pôrodu. Počas pravidelných kontrol lekár kontroluje vašu váhu, krvný tlak, moč a posudzuje ďalšie prípadné príznaky, ktoré by mohli naznačovať komplikácie.

tehotensky-ultrazvuk

Pre tehotné ženy odporúčame:

 

Prvý trimester je obdobie mnohých zmien, ktoré zasiahnu nielen vaše telo. Počas prvých 12 týždňov prejde plod zásadným vývojom – z jednej okom neviditeľnej bunky sa stane malý človiečik. Naslúchajte svojmu telu viac ako kedykoľvek predtým a prispôsobte sa jeho novým potrebám, doprajte si dostatok odpočinku, ak je to možné, dbajte na pestrú a vyváženú stravu a zabezpečte si dostatočný príjem tekutín. Vďaka našim tipom už tiež viete, ako sa správať na začiatku tehotenstva, čo nerobiť v ranom tehotenstve a ako sa o seba starať, aby všetko prebiehalo tým najlepším smerom.

 

Zdroje:

[1] Gadsby R, Barnie-Adshead AM, Jagger C. A prospective study of nausea and vomiting during pregnancy. Br J Gen Pract. 1993 Jun;43(371):245-8. Erratum in: Br J Gen Pract 1993 Aug;43(373):325. PMID: 8373648; PMCID: PMC1372422.

[2] Dejong K, Olyaei A, Lo JO. Alcohol Use in Pregnancy. Clin Obstet Gynecol. 2019 Mar;62(1):142-155. doi: 10.1097/GRF.0000000000000414. PMID: 30575614; PMCID: PMC7061927.

[3] Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu YH. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol. 2011 Summer;4(2):52-9. PMID: 22102928; PMCID: PMC3218540.

[4] https://www.nih.gov/news-events/news-releases/moderate-daily-caffeine-intake-during-pregnancy-may-lead-smaller-birth-size

 [5] Yoon I, Slesinger TL. Radiation Exposure In Pregnancy. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551690/

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.