Ako sa zbaviť svrbenia kože: Babské rady aj tipy podložené vedou

Svrbenie tela je nepríjemný pocit, ktorý určite zažil každý. Väčšinou stačí sa poškrabať a je preč. Ale čo keď svrbenie pokožky neprestáva, alebo sa neustále vracia? Premýšľali ste niekedy bližšie nad tým, prečo vás svrbí celé telo? Poďte sa dozvedieť, aké sú prejavy a príčiny svrbenia pokožky, a objavte nielen vedecky overené metódy, ale aj tradičné babské rady, ako na svrbenie kože.

pokozka

Obsah

Pruritus alebo svrbenie kože

„Svrbí ma celé telo,“ konštatovanie, ktoré vyslovil každý aspoň raz za život. Čo to ale vlastne je to svrbenie?

Svrbivá koža, odborne pruritus, je najbežnejším kožným problémom, ktorý vyvoláva nepríjemný pocit na koži s nutkaním sa poškrabať. Vzniká ako reakcia nervových zakončení pri podráždení. Vyskytuje sa buď v jednej oblasti (lokalizovaný pruritus), alebo ako svrbenie kože po celom tele (generalizovaný pruritus).

Primárne ide o obranný mechanizmus tela, rovnako ako bolesť, dotyk, vibrácie alebo reakcie na chlad a teplo. Zaujímavosťou svrbenia je, že postihuje iba jediný ľudský (resp. zvierací) orgán: kožu a priliehajúce sliznice (spojovky).

Príčin svrbenia kože existuje mnoho a býva hlavným prejavom ochorení kože aj niektorých duševných ochorení. Často je tiež príznakom zápalu v koži.

svediva-kuze

Svrbenie tela sa môže prejavovať rôzne…

Svrbenie kože má mnoho prejavov. Objavuje sa s vyrážkou aj bez nej. Pozorovať možno aj rôznu intenzitu svrbenia alebo jeho dennú dobu. Svrbivá pokožka zvyčajne pne a dôsledkom chýbajúcej hydratácie býva aj suchá.

Svrbenie kože po celom tele bez vyrážky

Tiež ste si niekedy položili otázku: „Prečo ma svrbí telo, keď nemám vyrážku?“ Áno, svrbivosť bez viditeľných známok na koži sa diagnostikuje pomerne ťažko. Vyrážky totiž predstavujú rýchlejšie vodítko k nájdeniu príčiny.

Medzi najčastejšie príčiny svrbenia bez vyrážky zaraďujeme suchú kožu, alergické reakcie na potraviny alebo lieky, stres, poruchu štítnej žľazy alebo systémové ochorenia týkajúce sa napríklad pečene či obličiek. Z liekov, ktoré môžu spôsobiť svrbenie kože bez vyrážky, sú to predovšetkým lieky na zníženie cholesterolu, lieky na krvný tlak alebo opioidy na tlmenie bolesti.

leky-tablety

Svrbenie celého tela s vyrážkou

Svrbenie kože, ktoré je sprevádzané kožnými léziami, je najčastejšie spôsobené kožným ochorením či alergiou. Na základe charakteristiky jednotlivých lézií je ľahšie určiť príčinu svrbenia.

Z najčastejších príčin svrbenia kože s vyrážkou spomeňme napríklad ekzém, kontaktnú dermatitídu, seboroickú dermatitídu, lupienku, psoriázu, ovčie kiahne, svrab, uštipnutie hmyzom, popálenie rastlinami alebo slnečné spáleniny. Svrbenie s vyrážkou potom spôsobujú lieky ako antimykotiká, antibiotiká, alebo niektoré lieky proti bolesti.

Svrbenie celého tela v noci

Počas večera dochádza v krvi k zníženiu hladiny hormónu kortizolu. Kortizol produkujú nadobličky a má okrem iného protizápalové účinky, čo telo využíva práve v prípade svrbenia. Dôsledkom jeho nižšej hladiny môže dochádzať k svrbeniu kože pred spaním.

Budí vás svrbenie kože v noci z hlbokého spánku? Príčinou totiž môžu byť aj parazity, ktoré sú aktívne predovšetkým v nočných hodinách, napríklad svrab, ploštice alebo alergia na (posteľové) roztoče.

svedeni-kuze-v-noci

Prečo ma svrbí celé telo? Odhaľte, čo môže byť príčinou pretrvávajúceho svrbenia kože

Zoznam príčin svrbenia kože je naozaj rozsiahly. Najčastejšie je ale spôsobené ekzémami, alergickou reakciou, infekčným, parazitárnym a metabolickým ochorením alebo nádormi. Častejšie sa vyskytuje aj v zimných mesiacoch kvôli suchému vzduchu. K úspešnej liečbe svrbenia kože je nutné poznať jeho príčinu.

  • Zdravotné problémy
    • Alergia – Svrbivosť vyvolaná kontaktom tela s alergénom sa zvyčajne prejavuje žihľavkou.
    • Anémia – Často býva sprevádzaná svrbením dôsledkom chýbajúceho železa. Po podaní železa svrbenie kože zvyčajne ustúpi. Je možné ho podať vo forme doplnkov železa alebo konzumáciou potravín bohatých na železo.
    • Cukrovka – U diabetikov sa vyskytuje najčastejšie lokálne svrbenie, a to predovšetkým v oblasti rúk a nôh.
    • Kandidóza – Zvýšená prítomnosť kvasiniek sa najčastejšie objavuje v kožných záhyboch (pazuchy, zadok, pod prsiami, medzi prstami), ale aj na pokožke hlavy.
    • Psychogénne svrbenie – Vyvolávajú ho emocionálne konflikty ako neschopnosť zvládať agresiu, úzkosť, prehnaná čistotnosť alebo strach z choroby.
  • Ochorenia kože – Rôzne kožné choroby sa prejavujú svrbením, napríklad atopický ekzém, žihľavka, pásový opar, kožný lymfóm alebo kožné ochorenie vyvolané hubami, napríklad dermatofytóza.
  • Lieky – Svrbenie môže vzniknúť ako nežiaduci účinok u mnohých liekov. To sa vedľa antibiotík týka aj antidepresív či momentálne v kozmetike obľúbeného dermatologického lieku retinoidu.
  • Liečba rakoviny – Počas liečby (napr. chemoterapia, rádioterapia) bohužiaľ často dochádza k extrémne suchej, začervenanej alebo podráždenej pokožke, ktorá je svrbivá.
  • Nedostatok vitamínov – Pri nedostatku vitamínov dochádza k svrbeniu kože, pretože býva často suchá až popraskaná a je náchylnejšia na infekcie. Tieto prejavy nastávajú predovšetkým pri dlhodobom nedostatku vitamínov A, C a E.
  • Stres – Počas stresu sa v tele uvoľňuje histamín, ktorý dráždi nervové zakončenia v koži spôsobujúce svrbenie.
  • Suchá alebo dehydrovaná pokožka – Medzi prejavy suchej aj dehydrovanej pokožky patrí svrbivosť.
  • Svrbivá koža v tehotenstve
    • Až u 20 % tehotných žien sa v neskorej fáze tehotenstva vyskytuje svrbenie. Zvyčajne súvisí s tehotenskou cholestázou, čo je porucha funkcie pečene a žlčníka, ktorú spôsobujú tehotenské hormóny. Do krvi sú vylučované žlčové kyseliny a práve tie spôsobujú svrbenie kože. Najčastejšie postihuje dlane, chodidlá alebo okolie vulvy či konečníka. [1]
    • Ďalej ho najčastejšie spôsobuje tvorba strií alebo tehotenská dermatóza.
  • Poštípanie hmyzom – Po bodnutí miesto vpichu často opuchne a okolitá koža svrbí.
  • Svrbenie po kontakte s vodou – Tzv. aquagénne svrbenie vzniká pár minút po kontakte s vodou (sprcha, kúpeľ, bazén, dážď, slzy). Vedľa svrbenia sa môžu objaviť aj pocity mravčenia alebo bolesti. Zvyčajne vymizne do pár minút či hodín.

svedeni-kuze

Čo pomáha proti svrbeniu kože?

Svrbenie kože často odznie samo. Čo ale robiť v prípade, že stále pretrváva? Možností je mnoho. Či už vás trápi svrbenie v dôsledku zdravotného stavu, ktorý vyžaduje medikáciu, alebo ide o dočasný stav, môžete si dopomôcť k úľave niektorou z nižšie vypísaných rád.

V prípade nutnej medikácie vám lekár môže predpísať antihistaminiká, určité antidepresíva alebo UVB fototerapiu. Odporučiť môže aj chladnejší kúpeľ či roztoky s mentolom a gáfrom. [2]

Udržiavajte kožu hydratovanú

  • Pitný režim – Nedoprajete-li svojmu telu dostatok (nealkoholických) tekutín, nemôžete očakávať, že vaša pokožka bude riadne hydratovaná. Naopak, bude mdlá, svrbieť a pnúť. Preto je dôležité dbať na dostatočný príjem čistej vody.
  • Hydratácia pokožky – Aspoň raz denne používajte hypoalergénne a neparfumované krémy, telové mlieka či telové oleje pre vonkajšiu hydratáciu kože.
  • Obmedzte časté umývanie – Voda aj sprchové prípravky môžu prispievať k presušeniu pokožky, ktorá následne svrbí. Pozor si dajte aj na teplotu vody. Príliš teplá voda prejavy svrbivosti väčšinou zhoršuje, preto zvoľte skôr chladnejšiu vodu.
  • Zvoľte šetrnejšie umývacie prípravky – Vhodné sú prípravky s obsahom olejov.

hydratace

Zvlhčenie vzduchu

  • Svrbenie sa môže objaviť v priestoroch s príliš suchým vzduchom, ktorý pokožku vysušuje. Deje sa tak obzvlášť v zimných mesiacoch dôsledkom kúrenia. Zvlhčením vzduchu zachováte pokožku hydratovanú.
  • Vlhkosť pomôže zvýšiť nielen zvlhčovač vzduchu. Zvyšujú ju aj obyčajné veci ako kvety, akvárium alebo napríklad žehlenie parnou žehličkou.

Obmedzte stres

stres-vliv-na-kuzi

Ostrihajte si nechty

  • Nutkavé škrabanie postihnutej oblasti neprospieva, pretože tým problém len prehlbujete. Snaha o odstránenie nepríjemného pocitu svrbenia pomocou dlhodobého škrabania či štípania spôsobuje sekundárne poškodenie kože ako odreniny, chrasty, pľuzgieriky, pigmentové škvrny či vyblednutie, zhrubnutie kože alebo jazvy. Nezriedka tiež mávajú za následok zhoršenie svrbivosti, a navyše hrozí aj riziko zavlečenia infekcie. Okrem toho, rozškriabaná koža v dôsledku narušenej vrchnej vrstvy pri kontakte s vodou štípe.

Doplnky stravy

  • V boji so svrbivou pokožkou pomôže aj vnútorná výživa. Tu bude nápomocná nutrikozmetika – špeciálny doplnok stravy na podporu kvality pleti, vlasov a nechtov. Jej použitie je rýchle, jednoduché a účinky sú komplexné na celú pokožku – to je v prípade svrbivej pokožky veľká výhoda oproti lokálnej aplikácii sér. Svrbivá pokožka je často suchá a vedľa hydratácie jej chýbajú aj lipidy (prirodzené tuky), medzi ktoré patria aj ceramidy. Tie pomáhajú udržať správnu vlhkosť v pokožke a chránia ju.

Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich doplnkov stravy:

  • Pure rituals lipozomálne Ceramidy s komplexom CERAMOSIDES™
    • Jedná sa o doplnok, ktorý napomáha správnemu fungovaniu kožnej bariéry a podporuje štruktúru pleti. Hlavnou zložkou sú ceramidy, teda lipidy, ktoré sa vyskytujú v pokožke.
    • Ceramidy s pribúdajúcim vekom ubúdajú, čo okrem iného môže spôsobovať práve aj svrbenie kože.
    • Je vhodný na suchú a citlivú pokožku, pri ekzémoch alebo v priebehu zimy.
    • Napomáha hydratovať pokožku, zlepšovať jej elasticitu a vyhladiť jej textúru.
  • Pure rituals lipozomálny Astaxanthin komplex
    • Jedná sa o doplnok, ktorého hlavnou zložkou je astaxantín, momentálne najsilnejší objavený prírodný antioxidant. Obsahuje tiež vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, nechtík lekársky na podporu hojenia rán a biotín a zinok na udržanie zdravej pokožky a zdravých vlasov.
    • Je vhodné ho užívať pri strese, pri športovaní, pred opaľovaním, pri kožných problémoch alebo na podporu obranyschopnosti.
    • Astaxantínantioxidačné účinky a napomáha ochrane buniek pred poškodením, napríklad pred slnečným spálením alebo na regeneráciu svalov po fyzickej námahe.

Najlepšie babské rady na svrbenie kože

Úľavu od svrbenia kože poskytnú aj babské rady a prírodné metódy. Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich tipov. Avšak ak svrbenie pretrváva alebo sa zhoršuje, je dôležité konzultovať problém s lekárom, aby bola zaistená správna diagnóza a liečba.

  • Esenciálne oleje z mätyMäta pieporná aj mäta divá upokojujú prejavy svrbenia svojím chladivým účinkom. Často sa používajú na svrbenie spôsobené bodnutím hmyzu.
  • Ovsený kúpeľ – Zmierniť prejavy zapálenej a svrbivej pokožky a upokojiť jej podráždenie pomáhajú ovsené vločky. Mnohé kozmetické produkty už obsahujú výťažky z ovsa, no môžete použiť aj hrsť samotných jemných vločiek a pridať ich do kúpeľa.
  • Aloe vera – Gél z listov zmierňuje svrbenie a navyše hydratuje pokožku.
  • Olej – Pri svrbení spôsobenom suchou pokožkou natrite po kúpeli pokožku olivovým, kokosovým alebo napríklad levanduľovým olejom. Môžete ich pridať aj do kúpeľa. Olej zadržiava v pokožke vlhkosť a udržuje ju tak hydratovanú.
  • Med – Je vhodný pre extrémne suchú a svrbivú pokožku hneď z niekoľkých dôvodov. Je antibakteriálny, silno hydratuje, upokojuje, vyživuje a má aj protizápalové a hojivé účinky.
  • Studený obklad – Uľaviť od svrbenia môže aj kúsok látky namočený v studenej vode. Chlad na chvíľu dokáže znecitliviť nervové zakončenia.

oleje-na-plet

Kedy kvôli svrbeniu pokožky navštíviť lekára?

Ak je svrbenie pokožky dlhodobé a pretrváva dlhšie ako niekoľko týždňov, je veľmi intenzívne, narušuje váš každodenný život alebo je sprevádzané ďalšími príznakmi, ako sú vyrážka, opuchy, pigmentácia pokožky, zmeny telesnej hmotnosti alebo celková únava, mali by ste problém konzultovať s lekárom.

Takéto príznaky totiž môžu naznačovať závažnejšie zdravotné problémy, napríklad alergickú reakciu, infekciu alebo systémové ochorenia, ako sú ochorenia pečene, obličiek alebo štítnej žľazy, ktoré vyžadujú odbornú diagnózu a liečbu.

Obvodný lekár môže zistiť príčinu napríklad pomocou vyšetrenia krvi, vzorky moču alebo röntgenových snímok. Na základe zistenej príčiny vás odporučí k príslušnému špecialistovi (neurológ, psychológ, psychiater, onkológ atď.). Môže sa stať, že obvodný lekár príčinu nezistí. V takom prípade navštívite dermatológa, ktorý vykoná napríklad odobratie vzorky postihnutého tkaniva.

Odporúčané produkty:

Svrbenie pokožky sa zvyčajne netreba báť, zvlášť ak ide o krátkodobý stav, alebo keď je vám jeho príčina známa (napr. bodnutie hmyzom, slnečné spáleniny, kontakt s alergénom). Avšak pri dlhodobom a intenzívnom svrbení alebo svrbení, ktoré je sprevádzané ďalšími príznakmi (únava, opuchy, úbytok hmotnosti atď.), by ste mali vyhľadať lekársku pomoc.

Zdroje:

[1] Nováková, M. Kožní choroby v těhotenství. Lékárnické kapky. Kožní choroby v těhotenství / Lékarnické kapky (lekarnickekapky.cz)

[2] Macášek, J. (2011). Pruritus. Interní medicína, str. 247–249. 05.pdf (internimedicina.cz)

Jedličková, H. (2010). Pruritus v ambulanci praktického lékaře. Medicína pro praxi, str. 493–497. 09.pdf (medicinapropraxi.cz)

Jašková, E.; Taraba, P. (2009). Pruritus – komplexní terapie. Dermatologie pro praxi, str. 125–130. 04.pdf (dermatologiepropraxi.cz)

Sokolová, D. (2021). Co všechno může stát za svěděním kůže. Novinky.cz. Co všechno může stát za svěděním kůže - Novinky

Cirino, E. (2023). Causes of Itchy Skin Without a Rash. Healthline. Itchy Skin No Rash: Causes, Symptoms, and Treatments (healthline.com)

Cochran Gathers, Raechele. (2023). What’s Causing Your Itchy Skin (pruritis)? (with Pictures). Healthline. Itching: What’s Causing Your Itchy Skin? (with Pictures) (healthline.com)

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.