Cordyceps Sinensis: Huba s prekvapivými účinkami na zdravie

Cordyceps sinensis je fascinujúca huba s tisícročnou tradíciou v čínskej medicíne. Vďaka svojim jedinečným účinkom na zdravie si získala pozornosť nielen v Ázii, ale aj po celom svete. Od posilnenia imunity až po zvýšenie energie a podporu dýchacieho systému – táto vzácna huba ponúka široké spektrum prínosov, ktoré ju robia jedným z najobľúbenejších prírodných pokladov súčasnosti. 

cordyceps

Obsah

Čo je Cordyceps sinensis?

Cordyceps sinensis, známy tiež ako žezlovka čínska, je vzácna huba s jedinečným životným cyklom, ktorá rastie v horských oblastiach Tibetu a Nepálu. Táto huba, ktorá je parazitická, napadá larvy motýľov, ktoré následne usmrcuje a využíva ako substrát pre svoj rast. Tento unikátny proces priťahuje pozornosť vedcov aj tradičných liečiteľov po celé stáročia. V tradičnej čínskej medicíne (TČM) je cordyceps vysoko cenený pre svoje mimoriadne vlastnosti a často je označovaný ako „zázrak prírody“.

Cordyceps – účinky podľa TČM

Využitie žezlovky čínskej v TČM siaha až do staroveku, kde bola považovaná za jeden z najcennejších prírodných prostriedkov. Tradiční liečitelia verili, že Cordyceps harmonizuje jing a jang v tele, posilňuje životnú energiu (qi) a podporuje dlhovekosť. Cordyceps sa často používa vo forme čaju, tinktúr alebo prášku a je súčasťou rôznych bylinných zmesí. Dnes je huba Cordyceps skúmaná nielen v rámci tradičných praktík, ale aj modernej vedy, čo prispieva k rastúcemu záujmu o ňu po celom svete.

ZAUJÍMAVOSŤ: Cordyceps patrí medzi medicinálne huby, ktoré sú cenené nielen pre svoje kulinárske využitie, ale predovšetkým pre svoje pôsobenie na organizmus. Medzi ďalšie známe huby patria Reishi (Ganoderma lucidum), Shiitake (Lentinula edodes), Maitake (Grifola frondosa) Lion's Mane (Hericium erinaceus), a Chaga (Inonotus obliquus), ktoré sú tiež využívané tradičnou medicínou po celom svete na podporu imunitného systému a celkového zdravia.

 

Účinky Cordycepsu

Vďaka svojim potenciálnym zdravotným účinkom sa čínska huba Cordyceps stala predmetom mnohých štúdií. Nižšie nájdete prehľad účinkov Cordyceps sinensis na zdravie, ktoré vedci aktuálne skúmajú.

  1. Posilnenie imunitného systému: Podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela proti infekciám.
  2. Zvýšenie energie a vytrvalosti: Zlepšuje fyzickú výkonnosť a odolnosť voči únave.
  3. Podpora dýchacieho systému: Pomáha pri liečbe astmy, bronchitídy a ďalších respiračných problémov.
  4. Zlepšenie funkcie obličiek: Podporuje zdravie obličiek a močového systému.
  5. Regulácia hladiny cukru v krvi: Môže pomôcť pri správe diabetu.
  6. Spomalenie starnutia: Pôsobí ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením a starnutím.
  7. Zvýšenie libida a plodnosti: Tradične užívaný na zlepšenie sexuálnej výkonnosti a libida.
  8. Podpora srdcovej činnosti: Prispieva k regulácii krvného tlaku a zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia.
  9. Zlepšenie mentálnej výkonnosti: Pomáha znižovať stres a zlepšuje koncentráciu a pamäť.

Náš produkt „Pure rituals lipozomálne Medicinálne huby“ ponúka unikátnu kombináciu šiestich medicinálnych húb vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme, ktorá zvyšuje využiteľnosť aktívnych látok v tele. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitálne huby, ktoré sa už tisíce rokov využívajú vo východnej medicíne. Vďaka unikátnemu procesu viaczstupňovej extrakcie a modernej lipozomálnej technológii sú Medicinálne huby Pure rituals vysoko efektívnym prostriedkom na podporu zdravého životného štýlu.

medicinalni-houby-na-parezu

Možné nežiaduce účinky Cordycepsu

Aj keď je Cordyceps sinensis všeobecne považovaný za bezpečný pre väčšinu ľudí, môžu sa občas vyskytnúť nežiaduce účinky. Medzi najčastejšie patrí zažívacie ťažkosti, ako je nevoľnosť, hnačka alebo žalúdočné kŕče. U niektorých ľudí môže tiež dôjsť k alergickým reakciám, ako je vyrážka alebo svrbenie. Cordyceps v tehotenstve by mal byť užívaný s opatrnosťou, pretože neexistuje dostatok štúdií potvrdzujúcich jeho bezpečnosť pre tehotné ženy. Preto je vhodné sa pred užívaním poradiť s lekárom. Aj keď sú nežiaduce účinky žezlovky čínskej zriedkavé, je dôležité sledovať, ako na ňu telo reaguje.

 

TIP NA ĎALŠÍ ČLÁNOK: Môžete jesť huby v tehotenstve a pri dojčení?

 

Zdroje

[1] 6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science. Written by Gavin Van De Walle, MS, RD on May 9, 2018. https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits 

[2] Ophiocordyceps sinensis. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ophiocordyceps_sinensis 

[3] Olatunji OJ, Tang J, Tola A, Auberon F, Oluwaniyi O, Ouyang Z. The genus Cordyceps: An extensive review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Fitoterapia. 2018 Sep;129:293-316. doi: 10.1016/j.fitote.2018.05.010. Epub 2018 May 24. PMID: 29775778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29775778/ 

[4] Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS. Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;2014(12):CD008353. doi: 10.1002/14651858.CD008353.pub2. PMID: 25519252; PMCID: PMC10632742. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25519252/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.