Maitake: Huba, ktorej účinky vás prekvapia

Maitake, známa aj ako trsovnica lupeňovitá, nie je len gurmánskym pokladom v kuchyni, ale aj jednou z medicinálnych húb. Táto fascinujúca huba, bohatá na vitamíny, minerály a bioaktívne zlúčeniny, sa po stáročia používa v tradičnej medicíne na posilnenie imunity, reguláciu krvného tlaku a podporu celkového zdravia. Pripojte sa k nám na ceste za objavením tajomstva Maitake, jej liečivých účinkov a spôsobov, ako ju začleniť do vášho života.

maitake

Obsah

Čo je Maitake?

Maitake, vedecky známa ako Grifola frondosa a po slovensky Trsovnica lupeňovitá, je jednou z najobľúbenejších liečivých húb. Je cenená pre svoje zdravotné prínosy a kulinársku všestrannosť. Názov „Maitake“ pochádza z japončiny a znamená „tancujúca huba“, čo odráža radosť, ktorú ľudia cítili, keď túto hubu našli v prírode. Huba Maitake je charakteristická svojim špecifickým vzhľadom, pripomínajúcim trs malých vejárovitých klobúkov, ktoré vyrastajú z jedného základu. Huba má jemnú, zemitú chuť a mäsitú textúru, ktorá je obľúbená v mnohých kuchyniach po celom svete.

Kde Maitake rastie?

Maitake prirodzene rastie v lesoch mierneho pásma, najmä na severnej pologuli. Nachádza sa predovšetkým v Japonsku, Číne a Severnej Amerike. V Japonsku je obzvlášť hojne rozšírená v horských oblastiach, kde sa stala súčasťou miestnej tradície zberu húb. Najčastejšie sa vyskytuje na spodných častiach dubov a ďalších listnatých stromov. Jej rast je spojený s koreňovým systémom týchto stromov, kde vytvára symbiotické vzťahy.

Huba rastie v trsoch, ktoré môžu dosahovať značnú veľkosť – niekedy vážia až niekoľko kilogramov. Maitake sa zbiera na jeseň, kedy je jej rast najintenzívnejší a kedy má najlepšiu chuť a liečivé vlastnosti.

Zaujímavosť: Maitake patrí medzi medicinálne huby, ktoré sú cenené nielen pre svoje kulinárske využitie, ale predovšetkým pre svoje liečivé vlastnosti. Medzi ďalšie známe liečivé huby patria Reishi (Ganoderma lucidum), Shiitake (Lentinula edodes), Lion's Mane (Hericium erinaceus) a Chaga (Inonotus obliquus), ktoré sú tiež využívané v tradičnej medicíne po celom svete pre podporu imunitného systému a celkové zdravie.

medicinalni-houby

História a pôvod Maitake

Maitake má dlhú históriu využitia, ktorá siaha tisíce rokov späť. V starovekej Číne a Japonsku bola Maitake považovaná za elixír dlhovekosti a bola hojne využívaná pre svoje liečivé vlastnosti. V tradičnej medicíne sa Maitake používala na posilnenie imunity, reguláciu krvného cukru a krvného tlaku, zlepšenie vitality a na celkovú podporu zdravia. Bola tiež považovaná za účinný prostriedok proti stresu a únave.

V japonskej kultúre bola Maitake nielen cenená pre svoje liečivé vlastnosti, ale aj pre svoju kulinársku hodnotu. Často sa pridávala do polievok, dusených pokrmov a ďalších tradičných jedál. V čínskej medicíne bola Maitake využívaná na liečbu rôznych ochorení, vrátane diabetu, hypertenzie a rakoviny.

Moderné využitie a výskum

V dnešnej dobe sa Maitake nielenže stále využíva v tradičnej medicíne, ale taktiež sa stala predmetom mnohých vedeckých štúdií. Moderný výskum naznačuje, že skutočne má liečivé vlastnosti, vrátane imunomodulačných a antioxidačných účinkov. Maitake je tiež skúmaná pre svoj potenciál v liečbe metabolických porúch, ako je diabetes a obezita.

Maitake je dostupná v rôznych formách, vrátane sušených húb, extraktov, kapsúl a čajov, čo uľahčuje jej začlenenie do moderného životného štýlu. Vďaka svojim širokým zdravotným prínosom a kulinárskym možnostiam zostáva Maitake jednou z najvýznamnejších liečivých húb súčasnosti.

Odporúčaný produkt

Náš produkt „Pure rituals lipozomálne Medicinálne huby“ ponúka unikátnu kombináciu šiestich medicinálnych húb vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme, ktorá zvyšuje využiteľnosť aktívnych látok v tele. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitálne huby, ktoré sa už tisíce rokov využívajú vo východnej medicíne. Vďaka unikátnemu procesu viacstupňovej extrakcie a modernej lipozomálnej technológii sú Medicinálne huby Pure rituals vysoko efektívnym prostriedkom na podporu zdravého životného štýlu.

Zloženie huby Maitake

Maitake (Grifola frondosa) je bohatá na rôzne živiny a bioaktívne látky, ktoré prispievajú k jej pozitívnym účinkom na telo:

Makronutrienty

  1. Bielkoviny: Grifola frondosa obsahuje približne 20 – 25 % bielkovín, čo je vysoký obsah špongie. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast, opravu tkanív a podporu imunitného systému.
  2. Vláknina: Táto huba je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii krvného cukru a cholesterolu.
  3. Sacharidy: Obsahuje polysacharidy, najmä beta-glukány, ktoré sú dôležité pre jej imunomodulačné účinky.

Vitamíny a minerály

  1. Vitamín D: Maitake je jedným z mála prírodných zdrojov vitamínu D, ktorý prispieva k zdraviu kostí a podporuje imunitné funkcie.
  2. Vitamíny skupiny B: Obsahuje vitamíny B2 (riboflavín), B3 (niacín), a B5 (kyselina pantoténová), ktoré napomáhajú k správnemu energetickému metabolizmu a zdraviu nervového systému.
  3. Minerály: Maitake je bohatá na minerály, ako je draslík, vápnik, horčík, a železo, ktoré podporujú celkové zdravie a rôzne telesné funkcie.

maitake-vitaminy

Bioaktívne látky

  1. Beta-glukány: Jedná sa o polysacharidy, ktoré majú silné imunomodulačné účinky. Beta-glukány stimulujú imunitný systém a zvyšujú obranyschopnosť organizmu proti infekciám a nádorovým bujneniam.
  2. Ergosterol: Predchodca vitamínu D2, ktorý má antioxidačné vlastnosti a prispieva k ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi.
  3. D-frakcia: Unikátny komplex beta-glukánov a proteínov, ktorý bol identifikovaný ako jeden z najúčinnejších zložiek Maitake s potenciálnymi protinádorovými vlastnosťami.
  4. Antioxidanty: Maitake obsahuje rôzne antioxidanty, vrátane fenolových zlúčenín a flavonoidov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a znižujú riziko chronických ochorení.

Ďalšie bioaktívne látky

  1. Steroly: Maitake obsahuje rôzne steroly, ktoré majú protizápalové a imunitu posilňujúce účinky.
  2. Aminokyseliny: Huba poskytuje esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje pre syntézu bielkovín a ďalšie metabolické procesy.
  3. Chitín: Prítomný v stenách buniek huby, podporuje zdravie čriev a má prebiotické účinky.

Vďaka tomuto bohatému zloženiu je Maitake nielen hodnotnou potravinou, ale aj silným prírodným prostriedkom na podporu zdravia a prevenciu chorôb.

maitake-houba

Predpokladané liečivé účinky Maitake na zdravie

Hoci huba Maitake nemá schválené zdravotné tvrdenia podľa regulačných úradov, jej dlhá história používania v tradičnej medicíne naznačuje, že môže mať množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. V tradičnej čínskej a japonskej medicíne bola huba Maitake považovaná za elixír dlhovekosti a všeobecne sa využívala na posilnenie imunitného systému, zlepšenie vitality a zvýšenie odolnosti proti chorobám. Ľudia ju konzumovali pre reguláciu krvného cukru, podporu kardiovaskulárneho zdravia, zníženie krvného tlaku a zmiernenie stresu. Tradiční liečitelia tiež verili, že účinky Trsnatca lupenitého môžu zahŕňať pomoc pri liečbe infekcií a zápalov vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam.

1. Posilnenie imunitného systému

Jedným z najviac skúmaných účinkov Maitake je jej schopnosť posilňovať imunitný systém. Beta-glukány obsiahnuté v Maitake stimulujú aktivitu imunitných buniek, ako sú makrofágy, T-bunky a prírodné zabijácke bunky. Tento imunomodulačný efekt môže pomôcť telu lepšie reagovať na infekcie a môže prispieť k prevencii a liečbe niektorých ochorení.

TIP: Prečítajte si náš článok „Najlepšie tipy, ako posilniť imunitu“.

2. Regulácia krvného cukru

Výskumy naznačujú, že Maitake môže pomôcť regulovať hladinu krvného cukru. Štúdie ukázali, že extrakty z Maitake môžu zvýšiť citlivosť na inzulín a znížiť hladinu glukózy v krvi. Tento účinok je obzvlášť dôležitý pre ľudí s diabetom alebo prediabetom, pretože môže prispieť k lepšej kontrole tohto ochorenia.

3. Podpora zdravia pečene

Niektoré štúdie naznačujú, že Maitake môže mať ochranné účinky na pečeň. Výskumy na zvieratách ukázali, že extrakty z Maitake môžu pomôcť znižovať zápal a oxidačný stres v pečeni, čo môže prispieť k prevencii a liečbe ochorení pečene.

TIP: Pure rituals lipozomálna Podpora pečene – čerpá z koncentrovanej sily prírodných extraktov, ktoré sa už stovky rokov používajú na udržanie normálnej funkcie pečene a na posilnenie detoxikačných procesov v organizme. Obsahuje ALTILIX™, ktorého základom je extrakt z listov artičoku, a nechýba ani pestrec mariánsky a kurkumín. Navyše sme ho doplnili aj o antioxidant glutatión.

4. Kardiovaskulárne zdravie

Maitake môže podľa vedcov tiež prispieť k ochrane srdca a ciev. Výskumy ukázali, že konzumácia Maitake môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo môže viesť k nižšiemu riziku srdcových ochorení. Navyše jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti môžu pomôcť chrániť cievy pred poškodením.

5. Maitake a chudnutie

Maitake môže byť tiež užitočná pri podpore chudnutia. Niektoré štúdie naznačujú, že jej konzumácia môže pomôcť zlepšiť metabolizmus a zvýšiť spaľovanie tukov. Beta-glukány z Maitake môžu tiež prispieť k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť znížiť príjem kalórií.

TIP: Lipozomálny doplnok Podpora chudnutia je vhodný pre všetkých, ktorí majú problémy s kontrolou telesnej hmotnosti a chuťou do jedla. Aktívna látka MOROSIL™, získavaná z červených pomarančov odrody Moro, má potenciál ovplyvňovať metabolizmus tukových buniek. Prírodný L-karnitín sa podieľa na transporte mastných kyselín (teda tukov) do mitochondrií, kde sa spaľujú a premieňajú na energiu. V doplnku je navyše obsiahnutý aj Cholín bitartrát a L-taurín pre intenzívnejší efekt.

podpora-hubnuti-pure-rituals

Dávkovanie a užívanie Maitake

Maitake sa tradične používa v ázijskej kuchyni a medicíne a dnes je tiež populárny ako doplnok stravy vďaka svojim zdravotným prínosom. Nižšie je uvedený prehľad tradičných a moderných spôsobov užívania Maitake, odporúčané dávkovanie a spôsoby užívania.

Tradičné používanie

V tradičnej čínskej a japonskej medicíne sa Maitake konzumovala rôznymi spôsobmi:

  • Polievky a dusené pokrmy: Maitake sa často pridávala do polievok a dusených pokrmov pre svoju chuť a liečivé účinky.
  • Čaje a odvary: Sušené Maitake sa varili vo vode a píly ako čaj alebo odvar na posilnenie imunity a celkové zdravie.
  • Sušené huby: Sušené plátky Maitake sa konzumovali priamo alebo sa pridávali do jedál.

maitake-caj

Moderné používanie

Dnes je Trsovnica lupeňovitá dostupný v rôznych formách ako doplnok stravy:

  • Kapsule a tablety: Maitake extrakt v kapsuliach alebo tabletách je jednoduchý spôsob, ako konzumovať túto špongiu v presne stanovenom množstve.
  • Tekuté extrakty: Koncentrované extrakty Maitake sú k dispozícii vo forme tinktúr alebo tekutých kvapiek.
  • Prášok: Sušený a rozomletý prášok Maitake je možné pridať do smoothie, jogurtov alebo iných jedál.
  • Celé huby: Čerstvé alebo sušené Maitake sa stále používajú v kuchyni ako súčasť rôznych pokrmov.

Odporúčané dávkovanie

Odporúčané dávkovanie Maitake závisí od formy, v ktorej sa konzumuje, a od konkrétneho účelu užívania. Vždy je dôležité sledovať pokyny výrobcu na obale a konzultovať dávkovanie s lekárom alebo odborníkom na výživu, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Forma

Odporúčané dávkovanie

Spôsob používania

Kapsule/tablety

13 g denne

Užíva sa s jedlom alebo podľa odporúčania na obale.

Tekutý extrakt

12 ml denne

Pridáva sa do vody alebo šťavy, užíva sa podľa odporúčaní na obale.

Prášok

12 čajové lyžičky denne (cca 36 g)

Pridáva sa do smoothie, jogurtu alebo iných jedál.

Sušené huby

510 g denne

Pridáva sa do polievok, dusených pokrmov alebo pripravuje ako čaj.

Čerstvé huby

50100 g denně

Používa sa v kuchyni ako súčasť rôznych pokrmov.

maitake-doplnek-stravy

Možné vedľajšie účinky Maitake

Maitake je všeobecne považovaná za bezpečnú pre väčšinu ľudí, keď sa užíva v odporúčaných dávkach. Avšak, ako pri akomkoľvek doplnku stravy, môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky. Niektorí ľudia môžu po užití Maitake zaznamenať mierne tráviace problémy, ako je nadúvanie, plynatosť alebo hnačka. U citlivejších jedincov môže tiež dôjsť k alergickým reakciám, ktoré môžu zahŕňať vyrážku, svrbenie alebo dýchacie ťažkosti. V prípade akýchkoľvek nežiaducich reakcií je dôležité prerušiť užívanie a konzultovať s lekárom.

Kontraindikácie zahŕňajú osoby s autoimunitnými ochoreniami, pretože Maitake môže stimulovať imunitný systém a potenciálne zhoršiť symptómy týchto ochorení. Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi alebo antidiabetiká by mali užívanie Maitake konzultovať so svojím lekárom, pretože huba môže ovplyvniť hladinu krvného cukru a zrážanlivosť krvi. Tehotné a dojčiace ženy by mali byť pri užívaní Maitake obozretné a poradiť sa s odborníkom, než začnú tento doplnok stravy užívať.

Doporučený produkt 

Maitake, známa svojou bohatou históriou a širokým spektrom zdravotných prínosov, si právom získava pozornosť ako v tradičnej medicíne, tak v modernom vedeckom výskume. Hoci nemá schválené zdravotné tvrdenia od regulačných úradov, jej tradičné využitie a súčasné štúdie naznačujú, že môže podporovať imunitný systém, regulovať hladinu krvného cukru a prispievať k celkovému zdraviu. Je dôležité konzumovať Maitake v odporúčaných dávkach a konzultovať jej užívanie s lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate iné lieky. Vďaka svojej všestrannosti a dostupnosti v rôznych formách môže byť Maitake cenným doplnkom stravy, ktorý prispieva k lepšiemu zdraviu a vitalite.

Zdroje

[1] Everything You Should Know About Maitake Mushroom. Medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT — Written by Emily Cronkleton — Updated on October 12, 2017. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom 

[2] Naguib AM, Apparoo Y, Xiong C, Phan CW. Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes), and Its Neurotrophic Properties: A Mini-Review. Int J Med Mushrooms. 2023;25(2):11-22. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2022046849. PMID: 36749053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36749053/ 

[3] Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential. Altern Med Rev. 2001 Feb;6(1):48-60. PMID: 11207456. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11207456/ 

[4] Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021 Jan 5;10(1):95. doi: 10.3390/foods10010095. PMID: 33466429; PMCID: PMC7824844. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33466429/ 

[5] Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa). Wikipedie. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trsnatec_lupenit%C3%BD 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.