Huba shiitake: Viete, aké sú jej účinky na organizmus?

Húževnatec jedlý, známy skôr pod japonským názvom shiitake, je pokladom tradičnej medicíny a kulinárskeho umenia. Táto fascinujúca huba, ktorá si získala srdcia milovníkov zdravej výživy na celom svete, je nielen gurmánskou pochúťkou, ale aj prírodným prostriedkom so širokým spektrom blahodarných účinkov na organizmus. Účinky shiitake sú známe už po stáročia a v súčasnosti sa vedecky skúmajú.

medicinalni-houby-shiitake

Obsah:

Čo je to shiitake?

Shiitake, latinsky Lentinula edodes a slovensky Húževnatec jedlý, je jednou z medicinálnych húb. Pochádza z východnej Ázie, konkrétne z Japonska, Číny a Kórey, kde bola po stáročia cenená nielen ako potravina, ale aj ako prostriedok tradičnej čínskej medicíny. Shiitake rastie na rozkladajúcich sa kmeňoch listnatých stromov, najmä dubov, kde vytvára svoje charakteristické klobúky. Tieto klobúky sú zvyčajne hnedé, so svetlými škvrnami a jemne zvlnenými okrajmi. Jej povrch je suchý a na dotyk mierne zamatový. V prírode ju možno nájsť na jeseň a na jar, kedy prirodzene plodí.

História a pôvod shiitake

História a pôvod huby shiitake siahajú tisíce rokov späť do východnej Ázie. Prvé záznamy pochádzajú z Číny, kde bola považovaná za cenný liek aj potravinu. Čínski lekári ju využívali v tradičnej medicíne na posilnenie imunitného systému, zlepšenie vitality a ako prostriedok pre dlhovekosť. Vďaka svojim vlastnostiam bola shiitake označovaná za „elixír života“. Na začiatku 14. storočia sa jej kultivácia rozšírila do Japonska, kde sa stala neoddeliteľnou súčasťou tamojšej kuchyne a kultúry. Japonci dali hube jej známy názov „shiitake“, ktorý je odvodený od stromu shii (druh duba), na ktorom táto huba často rastie, a slova „take“, čo znamená huba.

japonsko

V Japonsku sa shiitake začala cielene pestovať už v stredoveku. Pôvodné metódy pestovania zahŕňali najmä umiestňovanie drevených kmeňov do lesov, kde sa nechávali prirodzene rozložiť, čím vznikali ideálne podmienky pre rast tejto huby. Tento tradičný spôsob bol pomalý a vyžadoval veľa trpezlivosti, ale poskytoval výnimočnú kvalitu húb. S rozvojom moderných metód kultivácie v 20. storočí sa shiitake stala dostupnejšou a jej popularita sa rozšírila aj mimo Áziu, čím sa táto huba stala celosvetovo známou a cenenou surovinou nielen v gastronómii, ale aj v oblasti zdravého životného štýlu.

Zaujímavosť: Shiitake patrí medzi medicinalne huby, ktoré sú cenené nielen pre svoje kulinárske využitie, ale predovšetkým pre svoje pôsobenie na ľudský organizmus. Medzi ďalšie známe medicinalne huby patria Reishi (Ganoderma lucidum), Cordyceps (Cordyceps sinensis), Maitake (Grifola frondosa) Lion's Mane (Hericium erinaceus), a Chaga (Inonotus obliquus), ktoré sú tiež využívané v tradičnej medicíne po celom svete na podporu imunitného systému a celkové zdravie.

Zloženie shiitake

Zloženie huby shiitake je bohaté na rôzne bioaktívne látky, ktoré prispievajú k jej výnimočným účinkom. Tu je zoznam hlavných zložiek:

  1. Polysacharidy (Lentinan):
    • Jeden z najvýznamnejších polysacharidov v shiitake. Lentinan má silné imunomodulačné vlastnosti, čo znamená, že podporuje imunitný systém a môže pomôcť v boji proti infekciám a niektorým typom rakoviny.
  2. Ergosterol:
    • Prekurzor vitamínu D, ktorý sa v tele premieňa na aktívnu formu tohto vitamínu pri vystavení slnečnému žiareniu. Vitamín D prispieva k zdraviu kostí a správnej funkcii imunitného systému.
  3. Bielkoviny:
    • Shiitake obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a obnovu telesných tkanív. Obsahuje tiež všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje.
  4. Vitamíny (najmä B-komplex):
    • Obsahuje vitamíny skupiny B, vrátane riboflavínu (B2), niacínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5) a kyseliny listovej (B9). Tieto vitamíny napomáhajú k správnemu energetickému metabolizmu, zdraviu pokožky a k optimálnemu fungovaniu nervového systému.
  5. Minerály (meď, selén, zinok):
    • Shiitake je bohatá na meď, ktorá prispieva k zdraviu kostí a nervového systému, selén, ktorý má antioxidačné vlastnosti, a zinok, dôležitý pre imunitné funkcie a hojenie rán.
  6. Dietetická vláknina:
    • Pomáha pri trávení, podporuje zdravie čriev a môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.
  7. Lipidy (obsahujú kyselinu linolovú):
    • Shiitake obsahuje malé množstvo zdravých tukov, vrátane kyseliny linolovej, ktorá je esenciálnou mastnou kyselinou a má protizápalové vlastnosti.
  8. Antioxidanty (fenoly, flavonoidy):
    • Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, čo môže prispieť k prevencii chronických ochorení.
  9. Puríny:
    • Prirodzená zložka shiitake, ktorá je dôležitá pre syntézu DNA a RNA, ale u citlivých jedincov môže prispieť k zvýšeniu hladiny kyseliny močovej v krvi.

Toto zloženie robí z huby shiitake nielen lahodnú potravinu, ale aj hodnotný zdroj látok s potenciálnymi zdravotnými prínosmi.

Odporúčaný produkt:

 

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houby“ ponúka jedinečnú kombináciu šiestich medicínskych húb vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme, ktorá zvyšuje využiteľnosť aktívnych látok v tele. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitálne huby, ktoré sa už tisíce rokov využívajú vo východnej medicíne. Vďaka unikátnemu procesu viacstupňovej extrakcie a modernej lipozomálnej technológii sú Medicinálne huby Pure rituals vysoko efektívnym prostriedkom na podporu zdravého životného štýlu.

Predpokladané účinky shiitake na organizmus

Účinky huby shiitake na ľudský organizmus sú predmetom mnohých súčasných vedeckých štúdií, ktoré sa snažia objasniť jej prínosy. Medzi hlavné skúmané účinky shiitake patrí jej schopnosť podporovať imunitný systém. Vďaka obsahu polysacharidu lentinanu má táto huba výrazné imunomodulačné vlastnosti, čo znamená, že môže posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela a zvýšiť jeho odolnosť voči infekciám, ako sú vírusy a baktérie. Okrem toho niektoré štúdie naznačujú, že lentinan môže mať aj protinádorové účinky, čo z neho robí zaujímavý predmet výskumu v oblasti prevencie a podpory liečby rakoviny.

houba-shiitake

Medzi ďalšie potenciálne účinky huby shiitake patrí napríklad schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a podporovať zdravie srdca. Shiitake obsahuje látky, ako je eritadenín, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi, a tým znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ďalej táto huba podporuje zdravie čriev vďaka obsahu dietetickej vlákniny a môže prispieť k prevencii obezity a zlepšeniu metabolizmu. Celkovo možno povedať, že pravidelná konzumácia huby shiitake môže priniesť mnoho zdravotných výhod, čo naznačujú ako tradičné znalosti, tak moderné vedecké štúdie.

Účinky shiitake podľa TCM

Podľa tradičnej čínskej medicíny (TCM) je huba shiitake, známa ako Xiang Gu, cenená pre svoje posilňujúce a harmonizujúce účinky na telo. Shiitake je považovaná za „teplú“ potravinu, ktorá vyrovnáva energiu Qi, zvyšuje vitalitu a zlepšuje krvný obeh. TCM ju používa na posilnenie imunitného systému, detoxikáciu organizmu a podporu pečene. Shiitake je tiež odporúčaná pri nachladnutí, chrípke, zápaloch a na zlepšenie trávenia, najmä u starších alebo oslabených jedincov, čo odráža jej význam v tradičnej medicíne ako prostriedku na udržanie celkového zdravia a vitality.

Dávkovanie a užívanie shiitake

Dávkovanie huby shiitake závisí od formy, v ktorej ju konzumujete. Ako doplnok stravy sa shiitake bežne užíva vo forme kapsúl, prášku alebo extraktu, pričom odporúčané dávkovanie sa môže líšiť podľa koncentrácie účinných látok. Obvykle sa odporúča užívať 1–3 gramy sušenej huby denne, alebo zodpovedajúce množstvo extraktu. V kulinárskom použití sa shiitake často pridáva do polievok, omáčok alebo stir-fry jedál, pričom možno ľahko zaradiť niekoľko plátkov denne do bežnej stravy. Pri užívaní shiitake ako doplnku stravy je dôležité dbať na odporúčanie výrobcu a konzultovať jeho použitie s lekárom, najmä ak užívate iné lieky alebo máte špecifické zdravotné podmienky.

medicinalni-houby-na-parezu

Kontraindikácie a vedľajšie účinky shiitake

Aj keď je huba shiitake všeobecne bezpečná, u niektorých ľudí môže spôsobiť nežiaduce účinky, ako sú alergické reakcie, vyrážky alebo svrbenie. Zriedkavo môže dôjsť k tzv. „shiitake dermatitíde“, ktorá sa objavuje po konzumácii surovej alebo nedostatočne tepelne upravenej huby a prejavuje sa červenými, svrbivými pruhmi na koži.

Shiitake by mali s opatrnosťou užívať osoby, ktoré berú lieky na riedenie krvi, pretože huba môže zvýšiť riziko krvácania. Tehotné a dojčiace ženy a osoby s autoimunitnými ochoreniami by sa mali pred jej užívaním poradiť s lekárom, pretože shiitake môže ovplyvniť imunitný systém a ďalšie zdravotné stavy.

Odporúčaný produkt

 

Zdroje

[1] Why Shiitake Mushrooms Are Good For You. Written by Kerri-Ann Jennings, MS, RD — Updated on July 17, 2023. https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms 

[2] Stephany MP, Chung S, Handler MZ, Handler NS, Handler GA, Schwartz RA. Shiitake Mushroom Dermatitis: A Review. Am J Clin Dermatol. 2016 Oct;17(5):485-489. doi: 10.1007/s40257-016-0212-6. Erratum in: Am J Clin Dermatol. 2016 Dec;17(6):709. doi: 10.1007/s40257-016-0225-1. PMID: 27566177. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27566177/ 

[3] Shiitake. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Shiitake 

[4] Lentinan. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Lentinan

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.