Huby sú dôležitou súčasťou pestrej stravy. Obsahujú minimum kalórií a sú plné dôležitých mikroživín, ako sú vitamín A, D, vitamíny skupiny B a selén. Je však vhodné jesť huby počas tehotenstva alebo dojčenia? Názory na túto otázku sa rôznia a pre nastávajúce a nové matky môže byť ťažké sa v nej orientovať. Preto sme sa rozhodli zhrnúť všetky informácie do jedného článku, po prečítaní ktorého vám bude jasné, či si môžete počas tehotenstva a dojčenia dopriať huby, alebo nie.
Obsah:
- Môžem jesť huby v tehotenstve a počas dojčenia?
- Tieto huby môžete jesť aj v tehotenstve...
- Lesné huby v tehotenstve môžu byť problém
- Pre sušené huby v tehotenstve platia rovnaké pravidlá ako pre čerstvé
- Medicinálne huby v tehotenstve radšej vynechajte
Huby sú vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B, najmä niacínu (vitamín B3), riboflavínu (vitamín B2), kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a folátu (kyseliny listovej). Ak sa pestujú pod UV svetlom, majú tiež dávku vitamínu D. Okrem toho huby obsahujú polysacharidy, polyfenoly a karotenoidy, ktoré podľa štúdií vykonaných na bunkách a zvieratách môžu mať teoreticky antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky [1].
Tip: V tehotenstve je potrebné myslieť na dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov v strave. Snažte sa do svojho jedálnička pridať viac potravín s obsahom železa, vápnika a kyseliny listovej. Mali by ste sa tiež poradiť so svojím lekárom, či by vo vašom prípade neboli vhodné tehotenské doplnky stravy:
Môžem jesť huby v tehotenstve a počas dojčenia?
Všeobecne by sa dalo povedať, že pokiaľ dodržíte pár pravidiel, môžete huby v tehotenstve a pri dojčení pokojne zaradiť do jedálnička. Myslite však na to, že bývajú horšie stráviteľné, a preto to s nimi radšej veľmi nepreháňajte. Aby vám nebolo ťažko, nikdy ich nejedzte večer, krájajte ich na tenké plátky a nezabudnite na naozaj dôkladnú tepelnú úpravu. Straviteľnosť húb môžu zlepšiť aj bylinky a korenie, tie je však pri tehotenstve potrebné používať iba v miernych dávkach.
Ani konzumácia húb pri dojčení nemusí byť problémom. Len zohľadnite, že môžu byť trochu nadúvavé a ťažké na žalúdok. Zaraďujte ich preto postupne as rozvahou. Je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ vám po hubách občas býva ťažko, zrejme ich nebude dobre znášať ani bábätko.
Tieto huby môžete jesť aj v tehotenstve...
Ak máte chuť na huby, môžete počas tehotenstva jesť hlivu ustricovú, hlivy shiitake a šampiňóny. Bezpečné sú aj veľké šampiňóny portobello alebo tzv. slamené huby, ktoré sa používajú najmä v čínskej kuchyni. Vždy sa však uistite, že sú huby čerstvé, a poškodené alebo červivé pre istotu vyhoďte. Nemali by byť rozmočené, drobiť sa a rozhodne by nemali byť po dátume spotreby.
Aby sa predišlo možným komplikáciám, je tiež dôležité, aby ženy v tehotenstve konzumovali huby, huby shiitake a šampiňóny s dostatočnou tepelnou úpravou. Surové huby môžu byť zdrojom húb a baktérií. Hoci tie u dospelého človeka zvyčajne nespôsobujú viac ako nevoľnosť, dieťaťu môžu výrazne uškodiť.
- Šampiňóny v tehotenstve a pri dojčení: Podľa štúdie uskutočnenej na 1162 ženách konzumácia 100 g šampiňónov od obdobia pred otehotnením až po 20. týždeň tehotenstva teoreticky môže napomôcť k zníženiu vysokého krvného tlaku a riziku rozvoja tehotenskej cukrovky [2].
- Hliva ustricovitá v tehotenstve a pri dojčení: Ak je hliva ustricovitá správne pripravená, je v tehotenstve považovaná za bezpečnú. Pozor si dajte len pri doplnkoch stravy s hlivou. Niektoré z nich totiž nemusia byť vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.
- Exotické huby v tehotenstve a pri dojčení: Huby ako shiitake, slamené huby či maitake sú všeobecne označované za bezpečné pre konzumáciu v tehotenstve. Štúdia vykonaná na gravidných potkanoch ukázala, že konzumácia shiitake pomohla k zníženiu hladiny triglyceridov u matky bez toho, aby spôsobila akékoľvek vývojové zmeny u plodu [3]. Vysoká hladina triglyceridov je jedným z rizikových faktorov vyvolávajúcich ukladanie tukových častíc v tepnách.
Lesné huby v tehotenstve môžu byť problém
Ani lesné huby v tehotenstve vyraďovať nemusíte, je však potrebné pri ich zbere dbať na zvýšenú opatrnosť. Zahraničné zdroje pred ich konzumáciou varujú, predovšetkým preto, že v mnohých krajinách sa lesné huby príliš nezbierajú, a ľudia ich tak nevedia veľmi dobre rozoznávať. Sme ale národom hubárov, takže ak huby bezpečne spoznáte, určite ich môžete do tehotenského jedálnička zaradiť.
Nestačí si však byť stopercentne istý, či je huba jedlá. Okrem toho je potrebné dávať pozor aj na to, kde huby zbierame. Niekedy môžu byť kontaminované ťažkými kovmi, ktoré naberajú zo svojho okolia, najmä z pôdy. Pri zbere húb je preto dôležité vyhnúť sa oblastiam, ktoré sú (alebo v minulosti boli) vystavené pôsobeniu nežiaducich látok. Patria sem napríklad miesta, kde sa ťažili a spracovávali kovy, okolie vojenských objektov, dopravných ciest alebo veľkých miest.
Dávajte si pozor aj na skladovanie. Keďže huby obsahujú vysoký podiel vody, mali by sa zbierať do košíka alebo priedušného látkového vrecka. V plastovom vrecku sa ľahko zaparia a splesnejú. Huby z lesa by sa tiež mali spracovať čo najrýchlejšie a pred varením ich nezabudnite dôkladne umyť.
Pre sušené huby v tehotenstve platia rovnaké pravidlá ako pre čerstvé
Pokiaľ ide o sušené huby, platia v podstate rovnaké pravidlá, ako u tých čerstvých. Je dobré vedieť, odkiaľ pochádzajú, či boli pred sušením dôkladne očistené a pred konzumáciou je potrebné ich poriadne tepelne opracovať, aby sa eliminovalo akékoľvek riziko kontaminácie baktériami alebo parazitmi, ktoré by mohli byť škodlivé pre tehotnú ženu alebo jej plod.
Medicinálne huby v tehotenstve radšej vynechajte
Medicinálne huby sa už po stáročia používajú v tradičnej čínskej medicíne, japonskej medicíne a iných kultúrach na celom svete pre ich potenciálne zdravotné prínosy. Zvyčajne sa konzumujú vo forme výživových doplnkov, čajov alebo extraktov. Medzi najznámejšie liečivé huby patria Reishi (Ganoderma lucidum), Lion's Mane (Hericium Erinaceus) alebo Cordyceps sinensis. Patria sem však aj shiitake a maitake. Hoci tieto huby môžu byť zdraviu prospešné, v súčasnosti chýba výskum, ktorý by potvrdil, že sú bezpečné na konzumáciu počas tehotenstva a dojčenia. Preto sa vo všeobecnosti odporúča vyhýbať sa im.
Zdroje:
[1] Zhang JJ, Li Y, Zhou T, Xu DP, Zhang P, Li S, Li HB. Bioactivities and health benefits of mushrooms mainly from China. Molecules. 2016 Jul;21(7):938.
[2] Sun L, Niu Z. A mushroom diet reduced the risk of pregnancy-induced hypertension and macrosomia: a randomized clinical trial. Food Nutr Res. 2020 Jun 8;64. doi: 10.29219/fnr.v64.4451. PMID: 32577117; PMCID: PMC7286351.
[3] Camargo IF, Caetano ELA, Pickler TB, Gerenutti M, Grotto D. Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes): Absence of Changes in Maternal Reproductive Performance and Embryofetal Development In Vivo. Int J Med Mushrooms. 2020;22(8):781-791. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020035680. PMID: 33389872.
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.