Nevhodné ovocie v tehotenstve: Môžete jesť ananás, brusnice alebo jahody?

Správne zostavená strava nielenže podporuje celkové zdravie a fyzickú kondíciu nastávajúcej matky, ale významne prispieva aj k správnemu vývoju plodu. A konzumácia veľkého množstva čerstvého ovocia je jedným zo základných kameňov vyváženej stravy – obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov a je dobrým zdrojom vlákniny. Okolo neho však koluje veľa otáznikov a mýtov. V tomto článku uvedieme veci na pravú mieru, vysvetlíme, ktoré ovocie je v tehotenstve najlepšie a ktorému ovociu sa počas tehotenstva vyhnúť.

mix-ovoce

 Obsah

Aké živiny telo potrebuje počas tehotenstva

Počas tehotenstva má telo zvýšené nároky na príjem živín, potrebuje viac vitamínov, minerálov a ďalších látok, aby mohlo podporiť zdravý rast a vývoj plodu. Patrí medzi ne napríklad kyselina listová, ktorá má svoj význam hlavne pri prevencii vrodených vád neurálnej trubice, vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie železa [1], vitamín A pre správny vývoj očí a pokožky, alebo vitamín D a vápnik, ktoré sa podieľajú na zdravom vývoji kostí a zubov. Zabúdať by sa nemalo ani na železo, ktoré má svoj vplyv pri tvorbe hemoglobínu, alebo na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche, čo býva pomerne častý a nepríjemný problém tehotných žien. 

Odporúčané produkty:

 

Keďže vitamíny sú v tehotenstve veľmi dôležité, venovali sme im samostatný článok. A tiež si môžete prečítať, či je vhodné konzumovať huby počas tehotenstva a dojčenia.

tehotna-zena-brisko

Ovocie, ktorému sa v tehotenstve vyhnúť

Nevhodné ovocie v tehotenstve – existuje vôbec nejaké? 

Nie! Neexistuje žiadne konkrétne ovocie, ktorému by sa mali tehotné ženy vyhýbať. Je však nevyhnutné, aby si uvedomovali veľkosť porcií, a to kvôli nadmernému príjmu jednoduchých cukrov. Všetkého veľa totiž škodí.

Ananás v tehotenstve

Ananás v tehotenstve býva často démonizovaný kvôli obavám, že môže vyvolať predčasné kontrakcie alebo potrat. Tieto obavy pramenia zo skutočnosti, že ananás obsahuje enzým bromelain, ktorý môže teoreticky zmäkčiť krček maternice [2]. V skutočnosti je obsah bromelainu v ananáse taký nízky, že konzumácia bežného množstva ananásu tehotenstvo nijako neovplyvňuje. Aby došlo k akémukoľvek negatívnemu účinku, musela by tehotná žena zjesť obrovské množstvo.

ananas-v-tehotenstvi

Naopak ananás je bohatý na vitamín C a na vlákninu, a ak je konzumovaný v primeranom množstve, nepredstavuje v tehotenstve žiadne riziko.

Melón v tehotenstve

Pri konzumácii melónu v tehotenstve dodržiavajte zásady hygieny a dôkladne ho umyte, jeho šupka totiž môže obsahovať baktérie alebo pesticídy, ktoré by mohli byť pre plod potenciálne škodlivé. Vyhýbajte sa vopred nakrájaným melónom, vopred pripravené ovocie môže byť náchylnejšie na bakteriálnu kontamináciu. Akonáhle je melón nakrájaný, jeho vnútorná časť, ktorá je za normálnych okolností sterilná, sa dostáva do kontaktu s povrchmi, nástrojmi a rukami. To zvyšuje riziko, že sa naň prenesú baktérie ako Listeria alebo Salmonella, ktoré môžu spôsobiť vážne infekcie. Je teda bezpečnejšie, keď si tehotné ženy nakrájajú melóny samy tesne pred konzumáciou.

meloun-v-tehotenstvi

Melón je v tehotenstve vynikajúcou voľbou vďaka svojmu vysokému obsahu vody, čo pomáha udržiavať hydratáciu, ktorá je pre tehotné ženy obzvlášť dôležitá. Je bohatý hlavne na vitamíny C a A a obsahuje tiež draslík, ktorý môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a znižovaní opuchov, čo sú pomerne časté ťažkosti v tehotenstve.

Jahody v tehotenstve

Ani jahody v tehotenstve nie sú nebezpečné, pokiaľ sú konzumované s ohľadom na základné hygienické pravidlá. Hoci kolujú obavy kvôli možnému obsahu pesticídov, ktoré jahody často absorbujú zo svojho okolia, tento „problém“ možno ľahko vyriešiť dôkladným umytím ovocia alebo výberom organických variantov v bio kvalite

Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Ak sa u tehotnej ženy nevyskytujú alergie alebo problémy s pálením záhy, môže jahody v tehotenstve bez obáv konzumovať.

jahody-v-tehotenstvi

Brusnice v tehotenstve

Aj okolo brusníc v tehotenstve sa vznášajú určité obavy, ktoré môžu tehotné ženy od ich konzumácie odradiť. Hlavným faktorom je vysoký obsah kyselín v brusniciach, ktorý môže u niektorých tehotných žien zhoršiť pálenie záhy. Nadmerná konzumácia brusníc v tehotenstve môže tiež spôsobiť zažívacie ťažkosti alebo hnačku.

Brusnice sú však bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie matky aj plodu a môžu pomôcť pri prevencii infekcií močových ciest, na ktoré ženy všeobecne častejšie trpia. [3]

brusinky-v-tehotenstvi

Hroznové víno v tehotenstve

Oblak neistoty zahmlieva aj hroznové víno v tehotenstve, ktoré si takú zlú povesť rozhodne nezaslúži. Jednou z hlavných obáv je obsah polyfenolov, ktoré majú silné antioxidačné a protizápalové účinky, ďalšie pochybnosti sa týkajú vysokého obsahu prírodného cukru alebo možnej kontaminácie pesticídmi. V neposlednom rade sa traduje, že hrozno môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako je nadúvanie alebo hnačka. 

Obavy okolo ich konzumácie sú však väčšinou prehnané, v skutočnosti sú úplne bezpečné a zdraviu prospešné, a to platí aj pre konzumáciu hroznového vína v prvom trimestri. Obsahuje vitamíny (hlavne C a K), kyselinu listovú, antioxidanty a vlákninu. Opäť však dbajte na dodržanie správnej hygieny.

hroznove-vino-v-tehotenstvi

Odporúčané druhy ovocia v tehotenstve

Ovocná desiata môže byť skvelým spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínov a uspokojiť túžbu po sladkom v zdravšej verzii. 

Prečo jesť..

Pretože obsahujú..

..marhule v tehotenstve?

  • vitamíny A, C a E,
  • vápnik,
  • železo,
  • draslík,
  • beta karotén,
  • fosfor,
  • kremík.

..mango v tehotenstve?

  • vitamíny A a C.

..hrušky v tehotenstve?

  • vlákninu,
  • draslík,
  • kyselinu listovú.

..jablká v tehotenstve?

  • vitamíny A a C,
  • vlákninu,
  • draslík.

..banány v tehotenstve?

  • vitamín C,
  • draslík,
  • vitamín B6,
  • vlákninu.

..granátové jablko v tehotenstve?

  • vitamín K,
  • vápnik,
  • kyselinu listovú,
  • železo,
  • vlákninu.

..jahody, čučoriedky, černice a maliny v tehotenstve?

  • vitamín C,
  • antioxidanty,
  • vlákninu.

..kaki v tehotenstve?

  • vitamín A a C,
  • antioxidanty,
  • vlákninu.

..avokádo v tehotenstve?

  • vitamíny C, E a K,
  • mononenasýtené mastné kyseliny,
  • vlákninu,
  • vitamíny skupiny B,
  • draslík,
  • meď.

 

Obávať sa nemusíte ani dračieho ovocia v tehotenstve či iných exotických druhov, buďte však obozretné – pri ich konzumácii sa môžu častejšie vyskytnúť alergické reakcie. Rovnako tak sú bezpečné čerešne v tehotenstve, tie síce môžu byť vo väčšom množstve ťažké pre žalúdok, ale vedci tvrdia, že môžu dokonca pomôcť k lepšiemu spánku, čo tehotné ženy (hlavne v neskorších mesiacoch) určite ocenia [4]. Bezpečné sú aj citrusy v tehotenstve, ktoré síce môžu kvôli svojej kyslosti zhoršovať pálenie záhy, ale sú veľmi bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Excelentnou voľbou sú pomaranče v tehotenstve, okrem výbornej chuti sú relatívne nízkokalorické, ale pritom poskytujú významné množstvo všetkých prospešných látok.

exoticke-ovoce

Aj napriek tomu, že niektoré druhy ovocia obsahujú kyselinu listovú, ktorá pomáha (okrem iného) predchádzať vrodeným vadám nervovej sústavy bábätka, nie je jej príjem v ovocí ani zďaleka dostačujúci. Je vhodné ju preto telu dodávať navyše vo forme doplnku stravy, a to aj niekoľko mesiacov pred samotným počatím. [5]

Odporúčané produkty:

 

A čo sušené ovocie v tehotenstve? Aj to predstavuje dobrú alternatívu, ak napríklad tehotná žena nemá po ruke čerstvé ovocie. Sušené ovocie obsahuje rovnaké živiny, ale je dôležité myslieť na to, že môže mať zvýšený obsah cukrov a naopak neobsahuje také množstvo vody, takže nemusí ideálne prospievať bezproblémovému tráveniu.  

Ovocie je vynikajúcim zdrojom živín, ktoré sú v tehotenstve nevyhnutné, a to ako pre zdravý vývoj plodu, tak pre celkovú kondíciu matky. Žiadneho ovocia sa neobávajte, naopak konzumujte také, na ktoré máte chuť, a ideálne jednotlivé druhy striedajte, aby ste telu zabezpečili všetky potrebné látky. Len pamätajte – všetko s mierou.

Zdroje:

[1] Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.

[2] Monji F, Adaikan PG, Lau LC, Bin Said B, Gong Y, Tan HM, Choolani M. Investigation of uterotonic properties of Ananas comosus extracts. J Ethnopharmacol. 2016 Dec 4;193:21-29. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.041. Epub 2016 Jul 16. PMID: 27426506.

[3] Heitmann K, Nordeng H, Holst L. Pregnancy outcome after use of cranberry in pregnancy--the Norwegian Mother and Child Cohort Study. BMC Complement Altern Med. 2013 Dec 7;13:345. doi: 10.1186/1472-6882-13-345. PMID: 24314317; PMCID: PMC3924191.

[4] Pattnaik H, Mir M, Boike S, Kashyap R, Khan SA, Surani S. Nutritional Elements in Sleep. Cureus. 2022 Dec 21;14(12):e32803. doi: 10.7759/cureus.32803. PMID: 36694494; PMCID: PMC9859770.

[5] Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu YH. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol. 2011 Summer;4(2):52-9. PMID: 22102928; PMCID: PMC3218540.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.