Pálivé jedlo v tehotenstve: Môžete si dopriať chilli, wasabi alebo čierne korenie?

Budúce mamičky si často nie sú isté, či si počas tehotenstva môžu dopriať pikantné jedlá. Hovorí sa, že ostré môže spôsobiť potrat v prvom trimestri a v posledných týždňoch tehotenstva zase predčasný pôrod. Prečítajte si, či sú tieto tvrdenia skutočne podložené vedeckými poznatkami, alebo ide len o ľudové mýty.

chilli-papricka

Obsah

Môže mať pikantné jedlo v tehotenstve vplyv na dieťa?

Či už ste vždy milovali pikantné jedlá, alebo vás chuť na ostré pokrmy prepadla až počas tehotenstva, máme pre vás dobrú správu. Pokiaľ ide o bábätko, nemusíte sa obmedzovať. Konzumácia pikantných jedál v tehotenstve mu neublíži.

Aj keď vám možno niekto povedal, že pikantné v tehotenstve môže vyvolať potrat v prvom trimestri alebo podnietiť pôrod v neskorších mesiacoch, sú to len povery, ktoré nie sú podložené vedou. Zrejme vychádzajú z faktu, že konzumácia väčšieho množstva koreneného jedla v tehotenstve môže vyvolať kŕče podobné kontrakciám – tie však nemôžu spôsobiť pôrod. Aj napriek tomu je dôležité si uvedomiť, že každé tehotenstvo je jedinečné a individuálna citlivosť na ostrá jedla sa môže líšiť. Ako vždy, aj v tomto prípade platí jednoduché pravidlo – všetko s mierou.

Podľa niektorých zdrojov je však možné, že ovplyvníte chuťové preferencie svojho dieťaťa – v budúcnosti sa jednoducho môže prikloniť k známejším chutiam. Určite sa však netreba obávať, pretože niektoré korenené potraviny sa dokonca považujú za zdraviu prospešné.

zena-s-chilli

Kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách napríklad stimuluje krvný obeh a podporuje energetický metabolizmus. Niektoré štúdie navyše naznačujú, že môže ovplyvniť aj metabolizmus tukov [1]. Pri zvládaní obezity by podľa vedcov mohlo pomôcť aj štipľavé wasabi. Štúdia vykonaná na myšiach ukázala, že tie kŕmené diétou s vysokým obsahom sacharidov doplnenou o wasabi vykazovali významné zníženie telesnej hmotnosti v porovnaní s kontrolnou skupinou [2]. Láska k ostrým jedlám teda môže byť aj zdraviu prospešná, a preto vôbec nevadí, keď si váš potomok chilli, wasabi a ďalšie pikantné pokrmy zamiluje už v brušku.

Extra tip: Pálivé jedlo v tehotenstve bábätko neohrozí. Je však nutné dávať pozor na to, aby malo všetky potrebné vitamíny a minerály. Medzi tie najdôležitejšie patrí kyselina listová, ktorá pomáha predchádzať vrodeným vývojovým vadám a rázštepu neurálnej trubice dieťaťa. Jej dostatočný príjem je dôležitý predovšetkým pred počatím a v prvom trimestri. Dbajte aj na to, aby ste zaradili vápnik. Pri jeho nedostatku ho totiž telo začne čerpať z kostí matky, čo môže zvýšiť riziko osteoporózy.

Pikantné jedlá v tehotenstve môžu byť pre mamičku problémom

Teraz už viete, že v tehotenstve môžete konzumovať pikantné jedlá bez toho, aby ste uškodili dieťaťu. Ostré jedlá však môžu predstavovať problém pre vás, pretože bývajú príčinou rôznych žalúdočných problémov. V prvom trimestri po konzumácii ostrého môže dochádzať k zhoršeniu ranných (alebo celodenných) nevoľností, v druhom a predovšetkým treťom trimestri potom hrozí skôr pálenie záhy, prekyslenie žalúdka alebo reflux. Je to dané tým, že zväčšujúci sa plod postupne viac a viac tlačí na žalúdok, takže sa žalúdočné kyseliny vracajú k pažeráku a korenené jedlá môžu tento stav ešte zhoršiť. Objaviť sa môže aj hnačka, plynatosť a nevoľnosť.

zena-v-tehotenstvi

Pikantné jedlá v tehotenstve si teda pokojne doprajte, ale sledujte, ako na váš organizmus pôsobí. Pokiaľ ste pred počatím neboli ich fanúšikom, začínajte s ostrým postupne a opatrne. Indické jedlo v tehotenstve nahraďte napríklad thajskou kuchyňou, ktorá využíva o niečo jemnejšie korenie. Pokiaľ ide o chilli, siahnite po menej pálivých variantoch.

Extra tip: Väčšina nastávajúcich mamičiek má chute na špecifické jedlá. Preto sme spísali článok, kde sme do detailu rozobrali, či si môžete v tehotenstve dopriať obľúbené huby.

Čo znamenajú chute na čili, wasabi alebo čierne korenie v tehotenstve?

Ak máte zrazu chuť na pikantné jedlá, možno si kladiete otázku, či sa vám vaše telo snaží niečo povedať. Chute na pikantné v tehotenstve sú však zvyčajne spôsobené tehotenskými hormónmi, bežnými výživovými potrebami alebo tým, ako sa žena cíti psychicky. Takže sa nemusíte znepokojovať.

pohlavi-ditete

Podľa povier je chuť na pikantné jedlá v tehotenstve predzvesťou toho, že čakáte chlapčeka. Chuť na sladké, mliečne a mastné jedlá má naopak signalizovať, že čakáte dievčatko. Sú to však len ľudové dohady a domnienky, ktoré nikdy neboli potvrdené žiadnymi vedeckými štúdiami

Môžem si dopriať pálivé jedlo pri dojčení?

Pikantné jedlo môže ovplyvniť chuť materského mlieka, čo však vôbec nemusí byť problém, pokiaľ bábätko na mlieko nereaguje odmietavo. U citlivejších detí sa po konzumácii ostrého môže objaviť vyrážka, ale pokiaľ sa tento problém vášho potomka netýka, s mierou si pálivé pokojne dopriať môžete.

Pálivé jedlo v tehotenstve konzumujte v primeranej miere a načúvajte svojmu telu, aby ste sa vyhli žalúdočným problémom. Váš jedálniček by mal byť pestrý, s obsahom všetkých dôležitých vitamínov a minerálov, predovšetkým kyseliny listovej, vápnika a železa.

 

Zdroje:

[1] Shin KO, Moritani T. Alterations of autonomic nervous activity and energy metabolism by capsaicin ingestion during aerobic exercise in healthy men. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Apr;53(2):124-32. doi: 10.3177/jnsv.53.124. PMID: 17615999.

[2] Thomaz FS, Tan YP, Williams CM, Ward LC, Worrall S, Panchal SK. Wasabi (Eutrema japonicum) Reduces Obesity and Blood Pressure in Diet-Induced Metabolic Syndrome in Rats. Foods. 2022 Oct 29;11(21):3435. doi: 10.3390/foods11213435. PMID: 36360048; PMCID: PMC9654917.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.