Pečeňové testy: Čo znamenajú zvýšené hodnoty a čo je ich príčinou?

Zvýšené hodnoty pečeňových testov môžu byť signálom možných problémov s pečeňou alebo žlčovými cestami. Tieto testy poskytujú dôležité informácie o stave vašej pečene a môžu napovedať, ako dobre vaša pečeň pracuje, ako vaše telo spracováva toxíny a ako dobre dokáže vylučovať odpadové produkty. Že neviete, čo znamenajú skratky ALT, AST a GGT, aké sú normálne hodnoty pečeňových testov a ako ich v prípade potreby znížiť? Čítajte ďalej a určite nájdete odpovede na všetky svoje otázky!

doktorka-bere-krev

Obsah:

  • Čo sú to pečeňové testy a kto by sa mal dať vyšetriť?
  • Čo naznačujú zvýšené hodnoty pečeňových testov?
  • Dôležité ukazovatele pečeňových testov a ich normálne hodnoty
    • ALT a AST
    • GMT
    • ALP
    • Bilirubín
  • Ako znížiť zvýšené hodnoty pečeňových testov?

Čo sú to pečeňové testy a kto by sa mal dať vyšetriť?

Pečeňové testy sú súborom laboratórnych testov, ktoré poskytujú dôležité informácie o stave vašej pečene. Tieto testy merajú hladiny špecifických enzýmov, bielkovín a iných látok vo vašej krvi, ktoré odrážajú funkciu pečene a môžu poukázať na možné poškodenie alebo ochorenie pečene.

Pečeňové testy sú súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, na ktorú má každý dospelý nárok raz za dva roky. Pečeň by sa mala vyšetriť aj u ľudí, ktorí vykazujú príznaky ochorenia pečene, ako je žltačka (žlté sfarbenie kože a očí), tmavý moč, svetlá stolica, nevoľnosť, vracanie alebo bolesť v pravom podrebrí. Niekedy však príznaky poškodenia pečene môžu zahŕňať len nevysvetliteľnú únavu a svalovú slabosť. Okrem toho sa krvné pečeňové testy odporúčajú osobám s rizikovými faktormi ochorenia pečene, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, obezita, cukrovka, užívanie niektorých liekov alebo vystavenie (sa) hepatitíde. Včasné odhalenie abnormalít v pečeňových testoch umožňuje rýchly zásah a prevenciu vzniku závažnejších zdravotných komplikácií.

brani-krve

Ak sa chystáte podstúpiť krvný test na posúdenie pečeňových parametrov, dbajte na to, aby ste 2–3 dni pred testom obmedzili zvýšenú fyzickú námahu, vyhýbali sa sladkým a mastným jedlám, alkoholu a cigaretám. Dôležité je tiež, aby ste neboli krátko po chorobe, pretože niekedy môžu vyjsť zvýšené pečeňové testy po viróze.

Čo naznačujú zvýšené hodnoty pečeňových testov?

Existuje niekoľko príčin vysokých pečeňových testov. Tu je ich stručný prehľad:

  • Poškodenie pečeňových buniek: akékoľvek poškodenie pečeňových buniek sa okamžite prejaví v pečeňových testoch.
  • Zápal pečene: môže byť spôsobený vírusovými infekciami (napr. hepatitída A, B, C) alebo autoimunitnými ochoreniami.
  • Alkoholické ochorenie pečene: Dlhodobé a nadmerné užívanie alkoholu môže viesť k alkoholickej hepatitíde alebo cirhóze.
  • Nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD): Stav spojený s obezitou, inzulínovou rezistenciou a metabolickým syndrómom, pri ktorom sa tuk hromadí v pečeňových bunkách a narúša ich správnu funkciu.
  • Obštrukcia žlčových ciest: Zvýšené hladiny ALP a bilirubínu môžu poukazovať na obštrukciu žlčových ciest. Tú môžu spôsobovať žlčové kamene alebo nádory.
  • Genetické poruchy: Do tejto skupiny patria ochorenia ako hemochromatóza (nadmerné ukladanie železa) alebo Wilsonova choroba (nadmerné ukladanie medi), a keďže pečeň sa poškodí, pečeňové testy sú opäť zhoršené.
  • Lieky a toxíny: Niektoré lieky (napr. voľne predajný a v populácii často používaný paracetamol), bylinky a toxické látky môžu poškodiť pečeň.
  • Cirhóza pečene: Pokročilé ochorenie pečene, pri ktorom sa pôvodné tkanivo pečene prestavuje a stráca svoju funkčnosť.
  • Nádory pečene: Zvýšené pečeňové testy sa môžu použiť na diagnostiku nádorov pečene alebo metastáz.
  • Stres: Zvýšené pečeňové testy môžu byť spôsobené aj chronickým stresom.

muz-se-stresuje

Dôležité ukazovatele pečeňových testov a ich normálne hodnoty

Hodnoty pečeňových testov môžu lekárom pomôcť posúdiť, na akej úrovni je problém a čo sa vlastne s pečeňou deje. Normy pečeňových testov sa v jednotlivých laboratóriách trochu líšia. Ak sú však hodnoty pečeňových testov dlhodobo zvýšené, je potrebné pokračovať vo vyšetrovaní pečene a zvážiť niektorú zo zobrazovacích metód (napr. ultrazvuk pečene).

ALT a AST

Alanínaminotransferáza (ALT) je v pečeňových testoch zvyčajne na prvej priečke. Jedná sa o enzým nachádzajúci sa prevažne v pečeni, ktorý hrá kľúčovú úlohu v metabolizme aminokyselín. Pre pečeň je vysoko špecifický, takže keď sú pečeňové bunky poškodené alebo zničené, enzým sa uvoľňuje do krvného obehu, čo vedie k zvýšenej hodnote ALT v krvi. Normálne hodnoty ALT v pečeňových testoch sú 0,1–0,78 µkat/l, zvýšené ALT v krvi teda prevyšuje 0,8 µkat/l.

Enzým aspartátaminotransferáza (AST) sa podobne ako ALT podieľa na metabolizme aminokyselín. Nachádza sa však v rôznych tkanivách tela – nielen v pečeni, ale aj v srdci, svaloch, obličkách, pankrease a mozgu. Keď sú bunky týchto tkanív poškodené, hladina AST v krvi sa zvyšuje. Zvýšené hodnoty AST preto nie sú špecifické pre poškodenie pečeňových buniek. Fyziologicky sa hodnoty AST pohybujú v rozmedzí 0,10–0,72 µkat/l.

jaterni-testy-vysledky

V praxi sa často vyhodnocuje pomer AST/ALT, aby bolo možné lepšie posúdiť, čo konkrétne nie je v poriadku s pečeňou a ako závažný je tento stav. Napríklad pri alkoholickom ochorení pečene je pomer AST/ALT často vyšší ako 2. Pri iných typoch ochorení pečene, ako je napríklad vírusová hepatitída, je tento pomer zvyčajne nižší ako 1.

GMT

Gama-glutamyltransferáza (skratka GMT sa používa najmä v Českej republike a na Slovensku, v zahraničí je bežné označenie GGT) je enzým prítomný najmä v pečeni a žlčových cestách. Jeho hlavnou funkciou je účasť na procese prenosu aminokyselín cez bunkové membrány a podieľa sa aj na metabolizme glutatiónu, ktorý je veľmi dôležitým antioxidantom a detoxikačnou látkou. Zvýšené hladiny GGT sú špecifické najmä pre obštrukciu žlčových ciest, najčastejšie spôsobenú žlčovými kameňmi, ktoré bránia normálnemu vylučovaniu žlče do čriev. Ďalším dôvodom zvýšenia GMT v pečeňových testoch je alkoholické poškodenie pečene a často sa používa ako marker na zistenie tejto konkrétnej príčiny poškodenia. Vždy je však dôležité hodnotiť jednotlivé parametre v kontexte s ostatnými. Hodnoty GMT by mali byť 0,14–0,84 µkat/l u mužov a 0,14–0,68 µkat/l u žien.

ALP

Alkalická fosfatáza (ALP) je enzým, ktorý je tiež súčasťou pečeňového testu. Nie je však lokalizovaný len v pečeni, ale aj v kostiach, obličkách, črevách a špecificky ho vylučuje placenta tehotných žien. Podieľa sa na metabolizme fosfátov, čo je dôležité nielen pre normálnu funkciu žlče a pre metabolizmus tukov, ale aj pre správnu mineralizáciu a pevnosť kostí. Normálne hodnoty ALP u dospelých sa pohybujú v rozmedzí 0,66–2,2 µkat/l.

vzorek-krve (1)

Bilirubín

Bilirubín je žlčové farbivo, ktoré vzniká pri rozpade hemoglobínu. Metabolizmus bilirubínu je však pomerne zložitý proces [1]. Pri vyšetrení pečeňových funkcií je dôležité, ktorý bilirubín sa stanovuje, či celkový alebo konjugovaný. Nekonjugovaný bilirubín totiž vzniká pri rozpade červených krviniek, a ten určuje, ako veľmi je pečeň zaťažená a ako rýchlo sa telo dokáže zbaviť odpadových látok. Bilirubín je konjugovaný na úrovni pečene a jeho hodnota udáva, ako dobre ho pečeň vylučuje do žlče. Celkový bilirubín (t. j. konjugovaný a nekonjugovaný) sa pohybuje v rozmedzí 2,0–17,0 µmol/l a konjugovaný samostatne v rozmedzí 0,0–5,1 µmol/l.

Ako znížiť zvýšené hodnoty pečeňových testov?

Najlepšou možnosťou, ako znížiť zvýšené hodnoty pečeňových testov, je dodržiavať preventívne opatrenia a vyhýbať sa všetkým vplyvom, ktoré môžu poškodiť pečeň. Ako teda znížiť hodnoty ALT, AST a ďalších pečeňových parametrov?

Všeobecne známe zásady odporúčajú úpravu stravy, dodržiavanie zásad zdravého a vyváženého jedálnička s dostatočným pitným režimom a obmedzenie príjmu ultra spracovaných potravín, rafinovaných cukrov a nasýtených tukov. Spôsob, ako znížiť hladinu GMT (najmä), je minimalizovať konzumáciu alkoholu, pretože nadmerný príjem veľmi zaťažuje pečeň.

konzumace-alkoholu

Niektorí ľudia môžu mať prospech z detoxikačnej kúry, ktorá pomôže odstrániť toxíny a zlepšiť funkciu pečene. Kľúčovú úlohu v prevencii zohráva aj pravidelná fyzická aktivita. V neposlednom rade sa vyhýbajte nadmernému užívaniu (až zneužívaniu) liekov.

Ak ste mali zlé pečeňové testy, ak máte problémy s metabolizmom alebo ak ste práve skonzumovali veľké množstvo alkoholu na jedno posedenie, môžete do svojho denného režimu zaradiť doplnok na podporu pečene na báze ALTILIX™ – extraktu z listov jedného z poddruhov artičokov. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok a prispieva k normálnej činnosti pečene a žlčníka. Tento nakopávač pečene je obohatený o silné antioxidanty kurkumín [2] a glutatión [3] a obsahuje aj pestrec mariánsky [4], ktorý chráni pečeň pred nadmerným oxidačným stresom a podporuje jej optimálnu funkciu. Ako dlho však trvá, kým sa zvýšené pečeňové testy zlepšia, je individuálne.

Teraz už viete, čo spôsobuje zvýšené pečeňové testy, aké sú normálne hladiny pečeňových enzýmov a ako sa starať o svoju pečeň, aby bola v čo najlepšej kondícii. Pečeňové testy sú základným nástrojom na posúdenie zdravia a funkcie pečene a ich pravidelné sledovanie môže včas odhaliť rôzne ochorenia pečene a žlčových ciest. Nezabudnite, že v prípade zvýšených výsledkov pečeňových testov je dôležité poradiť sa s lekárom.

 

Zdroje:

Giannini EG, Testa R, Savarino V. Liver enzyme alteration: a guide for clinicians. CMAJ. 2005 Feb 1;172(3):367-79. doi: 10.1503/cmaj.1040752. PMID: 15684121; PMCID: PMC545762.

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17679-elevated-liver-enzymes

[1] https://teachmephysiology.com/gastrointestinal-system/liver/bilirubin-metabolism/

[2] Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018 Jul 1;10(7):855. doi: 10.3390/nu10070855. PMID: 29966389; PMCID: PMC6073929.

[3] Vairetti M, Di Pasqua LG, Cagna M, Richelmi P, Ferrigno A, Berardo C. Changes in Glutathione Content in Liver Diseases: An Update. Antioxidants (Basel). 2021 Feb 28;10(3):364. doi: 10.3390/antiox10030364. PMID: 33670839; PMCID: PMC7997318.

[4] Achufusi TGO, Pellegrini MV, Patel RK. Ostropestřec mariánský. [Aktualizováno 28. února 2024]. In: StatPearls [Internet]. Ostrov pokladů (FL): StatPearls Publishing; ledna 2024. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/

https://www.ordinace.cz/laboratorni-hodnoty/

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.