Selén: Objavte účinky tohto stopového prvku na vaše telo

Objavte, na čo je dobrý selén a aké sú jeho účinky na vaše zdravie! Selén, esenciálny minerál, ktorý hrá dôležitú úlohu v mnohých telesných funkciách, napomáha správnemu fungovaniu štítnej žľazy, podporuje imunitný systém a zdravie vlasov a nechtov. Napriek tomu, že ho potrebujeme len vo veľmi malých množstvách, jeho nedostatok môže viesť k zdravotným problémom. V tomto článku sa dozviete, prečo je dôležité zahrnúť selén do vašej každodennej stravy a aké potraviny sú jeho zdrojmi.

selen (1)

Obsah

Čo je selén?

Selén je fascinujúci prvok, ktorý hrá významnú úlohu v našom zdraví, napriek tomu, že ho potrebujeme len vo veľmi malých množstvách. Chemicky patrí medzi nekovy a v periodickej tabuľke ho nájdeme pod symbolom Se. Tento esenciálny mikronutrient prispieva k správnej funkcii rôznych enzýmov a pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným poškodením.

V ľudskom tele selén napomáha k normálnej funkcii imunitného systému, podieľa sa na regulácii hormónov štítnej žľazy a má antioxidačné účinky, vďaka ktorým bojuje proti voľným radikálom. Tieto nestabilné molekuly môžu poškodiť bunky a prispievať k vývoju mnohých ochorení. Selén, obsiahnutý vo forme selenoproteínov, má teda významné miesto v našom tele pri prevencii chronických ochorení.

Selén získavame prevažne z potravy, a to z brazílskych orechov, morských rýb, mäsa a celozrnných obilnín. Jeho obsah však závisí od množstva selénu v pôde, kde boli tieto potraviny pestované alebo chované. Napriek tomu, že je pre náš organizmus dôležitý, je potrebné dbať na to, aby jeho príjem nebol príliš vysoký, pretože vo väčších dávkach môže byť toxický.

para-orechy

TIP: Ak premýšľate, ktoré potraviny obsahujúce selén zaradiť do jedálnička, prečítajte si náš článok „Selén v potravinách: Objavte jeho najlepšie zdroje!“.

Účinky selénu

Na čo je dobrý selén? Selén je dôležitý mikronutrient s mnohostrannými účinkami na rôzne telesné funkcie a systémy. Jeho význam pre zdravie je obrovský, a to ako v zmysle prevencie, tak aj v liečbe rôznych stavov. Tu sú niektoré z kľúčových účinkov selénu, rozdelené do špecifických kategórií:

1. Antioxidačné účinky

Selén ovplyvňuje fungovanie glutathion peroxidáz, čo sú enzýmy, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto voľné radikály vznikajú počas normálneho metabolického procesu, ale ich nadmerné množstvo môže prispieť k vzniku chronických ochorení. Selén teda pomáha udržiavať oxidačnú rovnováhu v tele.

2. Podpora imunitného systému

Selén zvyšuje imunitnú odpoveď tým, že podporuje proliferáciu bielych krviniek, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obrane tela proti infekciám a chorobám. Tento prvok je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a môže pomôcť znížiť riziko autoimunitných ochorení a zápalových stavov.

slaba-imunita-nemoc

3. Funkcia štítnej žľazy

Selén pôsobí aj na funkciu štítnej žľazy, pretože je súčasťou enzýmov potrebných na syntézu a metabolizmus hormónov štítnej žľazy. Nedostatok selénu môže viesť k dysfunkcii štítnej žľazy, ktorá sa môže prejaviť ako hypotyreóza, zatiaľ čo adekvátne hladiny tohto prvku pomáhajú udržať štítnu žľazu v dobrom zdravotnom stave.

4. Zdravé vlasy a nechty

Selén je dôležitý pre zdravie vlasov a nechtov. Prispieva k rastu a regenerácii vlasov a nechtových buniek, čím pomáha udržiavať ich silu a odolnosť. Jeho antioxidačné vlastnosti chránia vlasové folikuly pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže zabrániť vypadávaniu vlasov a podporiť ich zdravý rast. Dostatočný príjem selénu môže tiež pomôcť predchádzať lámavosti nechtov a zlepšiť ich celkový vzhľad a pevnosť.

zdrave-pevne-nehty

TIP NA ČLÁNOK: Nutrikozmetika: Komplexná starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty

5. Zdravie srdca

Antioxidačné vlastnosti selénu môžu prispieť k udržaniu zdravia srdca tým, že obmedzujú oxidáciu cholesterolu a chránia pred tvorbou plátov v artériách, čo je proces známy ako ateroskleróza. Dostatočný príjem selénu môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení.

6. Podpora duševného zdravia

Existujú štúdie, že selén môže hrať úlohu aj v duševnom zdraví. Nižšie hladiny selénu boli spojené s poklesom nálady a zvýšeným rizikom depresií. Selén môže pôsobiť ako preventívny prvok vo vývoji neurodegeneratívnych stavov, ako je Alzheimerova choroba, avšak táto oblasť si vyžaduje ďalší výskum.

Selén a zinok sú skvelou kombináciou pre všetkých, ktorí chcú podporiť normálnu funkciu svojho imunitného systému. Ocení ju však aj každý, kto túži po pevných vlasoch a nechtoch. Vyskúšajte náš tekutý selén + zinok v modernej lipozomálnej forme a objavte novú generáciu doplnkov stravy s extra vysokou vstrebateľnosťou a účinnosťou v organizme.

Ako sa prejavuje nedostatok selénu?

Nedostatok selénu sa môže prejaviť radom špecifických príznakov, ktoré môžu mať vážne dôsledky pre ľudské zdravie. Medzi typické príznaky nedostatku selénu patria svalová slabosť a bolesť, strata vlasov a krehkosť nechtov. Ďalšími prejavmi môžu byť znížená funkcia imunitného systému, čo zvyšuje náchylnosť na infekcie, a problémy so štítnou žľazou. Dlhodobý nedostatok selénu môže prispieť k rozvoju srdcových ochorení, ako je Keshanova choroba, a môže ovplyvniť aj duševné zdravie, spôsobiť depresie a ďalšie neurologické problémy.

Optimálny denný príjem selénu pre dospelých je približne 55 mikrogramov (µg). Napríklad konzumácia jedného až dvoch brazílskych orechov denne môže pokryť túto odporúčanú dávku. Ďalšími príkladmi sú 100 gramov tuniaka, ktorý obsahuje okolo 108 µg selénu, alebo dve veľké vajcia, ktoré poskytujú približne 30 µg selénu. Tehotné a dojčiace ženy môžu potrebovať mierne vyššie množstvo, okolo 60–70 µg denne.

 

Nadbytok selénu a jeho príznaky

Nadbytok selénu, známy aj ako selenóza, môže spôsobiť rad nepríjemných a potenciálne vážnych príznakov. Medzi prvé príznaky nadbytku selénu patrí cesnakový zápach z úst a kovová pachuť v ústach. Ďalšími príznakmi môžu byť gastrointestinálne ťažkosti, ako je nevoľnosť, zvracanie a hnačka

Predávkovanie selénom: príznaky

Dlhodobý nadmerný príjem selénu môže viesť k vážnejším zdravotným problémom, vrátane straty vlasov, lámavosti nechtov, kožných vyrážok, únavy a podráždenosti. V ťažkých prípadoch môže predávkovanie spôsobiť neurologické problémy, ako sú nervové poškodenia a kŕče, a v extrémnych prípadoch môže byť fatálne. Je teda dôležité dbať na to, aby príjem selénu zostal v odporúčaných medziach a vyhnúť sa nadmernému užívaniu doplnkov stravy s vysokým obsahom tohto prvku. Ak máte podozrenie na predávkovanie selénom alebo sa u vás objavia príznaky s tým spojené, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

lekar-stetoskop

V čom je selén? Prehľad potravín a zdrojov

Selén sa nachádza v rôznych potravinách, ktoré by mali byť súčasťou vyváženej stravy. Nižšie je uvedená tabuľka s bežnými potravinovými zdrojmi selénu a ich popisom.

Potravina

Popis

Brazílske orechy

Najbohatší zdroj selénu, konzumácia jedného až dvoch orechov denne môže pokryť odporúčanú dennú dávku.

Tuniak (konzervovaný)

Vynikajúci zdroj selénu, kvalitných bielkovín a zdravých tukov.

Sardinky (konzervované)

Obsahujú významné množstvo selénu, kvalitné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Šunka

Dobrý zdroj selénu, ideálny pre tých, ktorí konzumujú živočíšne produkty.

Hovädzia pečeň

Vysoký obsah selénu a ďalších dôležitých živín.

Kuracie mäso

Ľahko dostupný zdroj selénu a bielkovín.

Vajcia

Poskytujú selén a sú ľahko zaraditeľné do denného jedálnička.

Špenát

Obsahuje malé množstvo selénu, ale je cenný pre svoje ďalšie výživné látky.

Ryža (celozrnná)

Zaisťuje selén a ďalšie dôležité živiny, ideálna pre vegetariánov a vegánov.

Celozrnné pečivo

Ponúka selén a ďalšie dôležité živiny, vhodné pre vegetariánov a vegánov.

Slnečnicové semienka

Bohaté na selén a ďalšie zdravé živiny.

Kedy brať selén v doplnkoch stravy? Odporúčania, kedy a ako užívať selénové doplnky

Selén je dôležitý minerál, ktorý hrá úlohu v mnohých telesných funkciách. Aj keď je najlepšie získavať selén z potravinových zdrojov, niekedy je potrebné siahnuť po doplnkoch stravy. Tu je niekoľko odporúčaní, kedy a ako užívať selénové doplnky:

  • nedostatok v potrave,
  • zdravotné problémy,
  • tehotenstvo a dojčenie,
  • vegetariánska alebo vegánska strava,
  • lámavé nechty a slabé vlasy,
  • slabý imunitný systém,
  • zvýšený oxidačný stres.

Ako užívať Pure rituals lipozomálny selén + zinok?

Tekutý selén + zinok je silný koncentrát, neužívajte ho preto priamo z lyžičky. Jednu dávku (v prípade dospelého človeka 1 čajovú lyžičku)⁠ lipozomálneho doplnku zmiešajte s 1 dl tekutiny (džúsu, vody, čaju) a vypite. Pretože sa vyhýbame sladidlám, dochucovadlám a iným neaktívnym látkam (obsiahnuté je iba prírodné čokoládové aróma), chuť niektorých vitamínov Pure rituals môže byť pomerne výrazná. Sami sa preto rozhodnite, či chcete naše vitamíny užívať v „pure“ forme s čistou vodou, alebo či zvolíte kombináciu s čerstvým džúsom, čajom alebo sirupom.

DÁVKOVANIE:

  • dospelí: 2× denne 5 ml
  • (5 ml = ~ 1 čajová lyžička)

Dostatočný príjem selénu je dôležitý pre celkové zdravie, je však potrebné dbať na to, aby ste neprekročili odporúčané denné dávky, pretože nadmerné množstvo môže byť toxické. Zabezpečenie adekvátneho množstva selénu v strave je možné prostredníctvom konzumácie potravín bohatých na selén, ako sú brazílske orechy, morské ryby a celozrnné produkty. Pre niektoré skupiny osôb, napríklad tehotné ženy alebo vegetariánov, môžu byť užitočné selénové doplnky stravy.

 

Zdroje:

[1] 20 Foods Rich in Selenium. Medically reviewed by Alissa Palladino, MS, RDN, LD, CPT, Nutrition, Personal Training — Written by Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C — Updated on July 24, 2024. https://www.healthline.com/health/selenium-foods 

[2] Selenium Deficiency. Medically reviewed by Darragh O'Carroll, MD — Written by Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C — Updated on June 5, 2023. https://www.healthline.com/health/selenium-deficiency 

[3] Mehdi Y, Hornick JL, Istasse L, Dufrasne I. Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions. Molecules. 2013 Mar 13;18(3):3292-311. doi: 10.3390/molecules18033292. PMID: 23486107; PMCID: PMC6270138. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23486107/ 

[4] Mangiapane E, Pessione A, Pessione E. Selenium and selenoproteins: an overview on different biological systems. Curr Protein Pept Sci. 2014;15(6):598-607. doi: 10.2174/1389203715666140608151134. Erratum in: Curr Protein Pept Sci. 2018;19(7):725. doi: 10.2174/138920371907180514145305. PMID: 24910086. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910086/ 

[5] Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR. The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antioxid Redox Signal. 2012 Apr 1;16(7):705-43. doi: 10.1089/ars.2011.4145. Epub 2012 Jan 9. PMID: 21955027; PMCID: PMC3277928. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21955027/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.