Stres v tehotenstve: Má vplyv na dieťa?

Tehotenstvo je veľmi významnou etapou v živote ženy. Je to obdobie mnohých zmien mení sa telo, rodinná dynamika, denný rytmus a hladiny hormónov, nálady a emócie. Všetky tieto zmeny môžu spôsobiť aj zvýšený stres a plač v tehotenstve, čo môže mať vplyv na matku aj jej nenarodené dieťa. Aké sú najčastejšie príčiny zlého psychického stavu v tehotenstve, aké sú účinky stresu v tehotenstve a ako najlepšie zvládať psychickú záťaž v tehotenstve?

partneri-v-tehotenstvi

Prečo vzniká stres v tehotenstve?

Stres v tehotenstve môže vzniknúť z rôznych dôvodov:

  • klasické tehotenské ťažkosti, ako je rast bruška, priberanie, únava, bolesti chrbta, nevoľnosť alebo ťažkosti s vyprázdňovaním;
  • hormonálne zmeny, ktoré môžu spôsobiť nestabilitu nálad a nervozitu v tehotenstve;
  • obavy a nervozita o správny vývoj a zdravie dieťaťa, o pôrod, šestonedelie a o starostlivosť o novorodenca;
  • pocity nedostatočnej podpory rodiny, hádky s partnerom počas tehotenstva, neisté zázemie;
  • životné a kariérne zmeny.

Niekedy sa, bohužiaľ, stanú udalosti, ktoré ovplyvnia ženu bez ohľadu na to, či je tehotná alebo nie. Patrí k nim partnerská kríza, rozvod, úmrtie blízkeho človeka, strata zamestnania, dlhodobé zdravotné problémy alebo finančné ťažkosti. Ženy, ktoré už pred otehotnením trpeli duševnou chorobou, bývajú vo väčšom strese.

Do akej miery je zlý psychický stav v tehotenstve normálny?

Je normálne, že ženy počas tehotenstva zažívajú určitú mieru stresu. Tehotenstvo je však pre každého obrovskou životnou zmenou a transformáciou. Mierna úzkosť, výkyvy nálad a rozrušenie počas tehotenstva sú jeho normálnou súčasťou. Je však dôležité sledovať intenzitu a trvanie týchto príznakov. Ak stres, depresia a plač v tehotenstve pretrvávajú a obmedzujú normálne fungovanie ženy, je vhodné vyhľadať pomoc odborníkov.

tehotna-zena-ve-stresu

Má stres v tehotenstve vplyv na dieťa?

 Áno, dlhodobý a intenzívny stres a plač v tehotenstve môžu mať svoje následky. Nervozita v tehotenstve môže mať negatívny vplyv na zdravie matky aj dieťaťa. Výskum ukazuje, že vysoké psychické napätie v tehotenstve môže zvýšiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu alebo narodenia dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Takisto stres a hádky v tehotenstve sú rizikové pre vznik preeklampsie, eklampsie alebo rastovej retardácie plodu. Vedci zistili, že najzávažnejší je stres na začiatku tehotenstva.

Táto štúdia z roku 2019 naznačuje, že zvýšená hladina kortizolu počas tehotenstva môže zvýšiť aj hladinu kortizolu v plode. Tento stav môže potencovať riziko vývojových chýb. Zistilo sa tiež, že vysoké hladiny stresu počas tehotenstva môžu ovplyvniť biochemické procesy v mozgu dieťaťa, konkrétne v oblastiach čelného laloku a hipokampu. To môže spôsobiť abnormality v kognitívnom vývoji dieťaťa, ťažkosti s pozornosťou, problémy so správaním alebo emocionálnu nestabilitu [1]. Iné štúdie ukazujú, že dieťa má v budúcnosti vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, vysokého krvného tlaku alebo cukrovky.

Ako bojovať proti stresu a plaču v tehotenstve?

S pocitmi depresie a plaču v tehotenstve sa stretne väčšina žien. Prečítajte si nasledujúce odporúčania, ktoré môžu pomôcť v boji proti stresu v tehotenstve.

Zdravý životný štýl, fyzická aktivita a spánok

Zamerajte sa na zdravú a plnohodnotnú stravu. Tá okrem duševnej pohody poskytne budúcej matke všetky dôležité vitamíny a minerály, ktoré potrebuje pre správny vývoj dieťaťa. Ak je to možné, buďte aktívna, chodievajte na prechádzky, plávajte alebo možno navštevujte kurzy tehotenskej jogy. Nezabúdajte na dostatok spánku. O dôležitosti spánku a o tom, ako rýchlo a ľahko zaspať, sa dočítate v samostatnom článku.

tehotenska-joga

Do svojho denného režimu môžete zaradiť aj doplnky stravy. Počas stresových momentov telo spotrebúva horčík a jeho doplnenie má veľmi priaznivý vplyv na váš duševný stav. Počas tehotenstva sa navyše jeho potreba zvyšuje. Ďalším vhodným doplnkom stravy je glutatión, ktorý má tiež veľmi pozitívny vplyv na psychiku počas stresu. Zároveň je dôležitým antioxidantom a odporúča sa ho užívať napríklad v prípade emocionálneho stresu alebo nedostatku energie.

Naučte sa relaxovať

Myslite teraz hlavne na seba. Do svojho denného programu zaraďte relaxačné cvičenia, pokojnejšiu tehotenskú jogu alebo meditáciu. Plánujte si čas tak, aby vás žiadna činnosť nezaväzovala, a delegujte úlohy.

Vyhýbajte sa stresovým situáciám

Ak ste už zistili, ktoré momenty sú pre vás náročné a ktoré vo vás vyvolávajú nepohodlie, úzkosť alebo nervozitu, vyhnite sa im.

Prihláste sa na predpôrodný kurz

Ak vaše obavy pramenia z toho, že neviete, čo tehotenstvo a pôrod obnáša alebo ako sa starať o novorodenca, môže byť pre vás prospešný predpôrodný kurz. Nielenže sa dozviete veľa užitočných informácií a posilníte si sebavedomie, ale na niektorých kurzoch sa naučíte aj relaxačné a dýchacie techniky, ktoré môžete využiť v stresovej situácii pred pôrodom.

stres-v-tehotenstvi

Keď si so stresom neviete poradiť sama

Príliš veľa je príliš veľa. Keď pomyselný pohár stresu pretečie, zverte sa svojim blízkym. V komunite tehotných môžete nájsť istú mieru podpory. Iné ženy môžu prežívať podobné problémy ako vy a zdieľanie terapie môže mať účinok. A ak ani to neupokojí váš vnútorný nepokoj, obráťte sa na odborníkov.

Ďalšie tipy na tehotenské nervy, ako zahnať stres a zlepšiť si náladu, nájdete v tomto článku.

Každá žena prežíva tehotenstvo inak a to, čo funguje na jednu, nemusí nutne fungovať na druhú. Dôležité je nájsť metódy a spôsoby, ktoré najlepšie vyhovujú individuálnym potrebám tehotnej ženy a pomáhajú jej udržať si psychickú pohodu. Ak sa stres stane neúnosným, vždy je vhodné vyhľadať odbornú pomoc.

Zdroje:

Coussons-Read ME. Effects of prenatal stress on pregnancy and human development: mechanisms and pathways. Obstet Med. 2013 Jun;6(2):52-57. doi: 10.1177/1753495X12473751. Epub 2013 May 3. PMID: 27757157; PMCID: PMC5052760.

Traylor CS, Johnson JD, Kimmel MC, Manuck TA. Effects of psychological stress on adverse pregnancy outcomes and nonpharmacologic approaches for reduction: an expert review. Am J Obstet Gynecol MFM. 2020 Nov;2(4):100229. doi: 10.1016/j.ajogmf.2020.100229. Epub 2020 Sep 24. PMID: 32995736; PMCID: PMC7513755.

[1] American Psychological Association. (2023, November 16). High levels of maternal stress during pregnancy linked to children’s behavior problems [Press release]. https://www.apa.org/news/press/releases/2023/11/maternal-stress-behavior-problems

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.